Pražská historie

Rothmayerova vila: dům a rodina s příběhem

Protiklady že se přitahují? V případě manželů Otta a Boženy Rothmayerových to tak úplně neplatilo. Oba totiž vynikali jak inteligencí, tak kreativitou. Jejich odkazem je veřejnosti nedávno zpřístupněná vila na Praze 6, která roky sloužila jako intelektuální zázemí třeba pro fotografa Josefa Sudka.

Jeho učitelem a přítelem byl legendární slovinský architekt Plečnik, který navrhl mnohé úpravy na Pražském hradě. A žák Otta Rothmayer se jím inspiroval i při tvorbě vlastního domova.

Celý dům působí velmi skromně a zároveň je plný vybavení, které si zhotovil sám pán domu, který se věnoval i poctivé truhlařině. Rodina milovala hračičky a vychytávky, budova je tak prošpikována nejrůznějšími drobnými vynálezy, které vznikly vlastně jen proto, aby potěšily svého autora. Dodnes vyvolávají úsměv na tváři.

Jakkoliv byste to možná podle prvního pohledu z ulice netipovali, za nenápadným domem se skrývá mimo jiné i nádherná prostorná zahrada s okrasnou nádrží. Zdobí ji umělecká díla v podobě namátkově rozmístěných skleněných váz.

Vilu můžete navštívit po předchozí rezervaci, kterou ale zařiďte s dostatečným předstihem. O prohlídky, které zajišťuje Muzeum hlavního města Prahy, je velký zájem.

Show More

Související články