Pražská historie

Po stopách statečných: následujte pomocníky Gabčíka a Kubiše

Dlouho svou misi nacvičovali a i přes komplikace nakonec přinesla kýžené ovoce – smrt vrchního nacisty Reinharda Heydricha. Za jeden z nejvýznamnějších činů odboje druhé světové války však oba parašutisté zaplatili svým životem. A nejen oni. Na popraviště zamířily celé rodiny statečných Čechů, kteří se rozhodli Gabčíkovi a Kubišovi pomáhat. Vděčná Praha pořádá na konci srpna komentovanou prohlídku na místa, kde měli výsadkáři své spolupracovníky.

Dejte sbohem nudným lekcím z dějepisu, kde jsou tragické, ale i vzrušující kapitoly nedávné historie sepsány v pouhých bodech. Vyrazte na komentovanou procházku a dozvíte se více o tom, jak hrdinsky se zachovali Češi v době, kdy národ trpět pod nacistickou nadvládou.

Jakou roli hrála v celém projektu na likvidaci zastupujícího protektora organizace Sokol? I to se dozvíte na jedné z historických procházek, které vám umožňují dozvědět se více o novodobých dějinách hlavního města. Navštívíte mimo jiné i Vysočany, kde uvidíte domy, ve kterých žily rodiny, které parašutistům obětavě pomáhaly.

Sraz je 30. srpna v 18:30 před vchodem do supermarketu Billa na Proseku. Prohlídku si můžete rezervovat ZDE (http://www.prahaneznama.cz/akce-a-udalosti/za-spolupracovniky-kubise-a-gabcika-do-vysocan-nova-vychazka/), ale pozor, počet účastníků je omezen, zkontrolujte kapacitu. Vstupné je 160 korun pro dospělého, studenti a senioři zaplatí 110 Kč. Pokud se na sraz dostavíte bez rezervace, připravte si 50 korun navíc.

Show More

Související články