Akce v Praze

Supi slavili svůj den v pražské zoo

Víte, že svůj den slaví i některá zvířata? V sobotu 2. září ho měli supi a kondoři. Právě supi chová pražská zoo hned v několika druzích, takže byl ten pravý čas informovat lidi o tom, co tyto majestátní ptáky ohrožuje a proč je důležité je chránit.

Mrchožrout může být barevný jako papoušek.

Vyprahlá poušť, na ní tvor, který na ni zabloudil omylem a teď už mele z posledního. A na obloze kroužící supi, trpělivě čekající, až jejich oběť konečně padne. Taková je tradiční představa o supech. Ale víte, že tyto ptáky najdete i v Evropě?

Pražská zoo má program na ochranu supa mrchožravého.

Horší je, že je jich stále méně. Při příležitosti Mezinárodního dne supů a kondorů zoologická zahrada pro své návštěvníky připravila info stánek, kde je informovala o nebezpečích, která supy a kondory ohrožují. Paradoxně je zabíjí lék, který by měl zvířata chránit – diclofenac. Veterináři  ho používají k léčbě dobytka. Jenže když zvíře uhyne, na jeho těle se přiletí živit supi – a pro ně je bohužel jedovatý.

Zvědavost? Inteligentní ptáci se zajímají o každý nezvyklý zvuk.

Další svůj den supi oslaví zase příští rok. V pražské zoo si je ale můžete prohlížet celoročně a dozvědět se třeba o tom, jak se je lidé i zoo snaží chránit hlavně v místě jejich výskytu.

Show More

Související články