Pražské novotyTOP

OBRAZEM: Jak postupuje demolice domu na Václaváku

Z historických domů v Opletalově ulici na rohu s Václavským náměstím už nezbylo nic, jen pár rozdrcených cihel a díra po vykutaných starých základech. Jakým tempem developer postupuje v demolicích dokumentují snímky v čase.

Loni v červnu úřady nakonec povolily výstavbu nového sklo-betonového obchodního centra namísto budovy z roku 1920, které se říkalo Kozákův dům, a sousedního objektu, kde bývala tiskárna. Už léta z ní zůstávala jen čelní stěna podepřená lešením. V polovině letošního dubna nastoupily demoliční čety.

Takto vypadal dům na rohu Opletalky v červenci

Za necelé tři měsíce, na konci července, ještě stály některé obvodové stěny rohové budovy a zakusoval se do nich demoliční bagr, jak ukazuje náš snímek.

Teď na začátku října je už místo připraveno pro zakládání stavby, tedy pro vybagrování podzemních podlaží, dokazují to další aktuální fotografie. Centrum bude mít devět nadzemních pater a tři podzemní. Obchoďák zde buduje společnost Flow East a bude se jmenovat Květinový dům.

Čekání už firmu Flow East stálo miliardu

Developer o demolici usiloval deset let. Už před sedmi lety daly památkáři zelenou, před čtyřmi lety pak stavební úřad. Firma tvrdí, že příprava jí už stála miliardu korun. A to byl jeden z hlavních důvodů proč z objektu sejmulo památkovou ochranu ministerstvo kultury. Tvrdilo, že firma by se mohla soudit o zmařenou investici. Dům koupila už v roce 1994.

Nárok na odškodnění za nerealizovanou výstavbu by podle právníků soud sice mohl zčásti uznat, ale reálné plnění by nejspíše bylo promlčené. I když je pravda, že jiné velké kauzy podobného rázu nakonec pro Česko nedopadly u mezinárodních arbitráží dobře. Každopádně tyto polemiky už definitivně rozehnal demoliční bagr.

Říjen 2017

Proti bourání psala různá pražská sdružení petice a někteří demonstrovali. Zachovány nezůstaly ani čelní stěny, tak jako tomu bylo třeba v budově v polovině Václaváku a kde před rekonstrukcí sídlil například odborářský deník Práce. Čelní stěny zůstaly i v projektu Florentinum v části směrem k Bílé Labuti. Zprvu se i v projektu Květinového domu počítalo se zachováním fasády alespoň objektu bývalé tiskárny, ale i to vzalo za své.

Opletalova ulice, před demolicí domu. Foto: Klub za starou Prahu

Budova na rohu s Václavákem byla navržena architektem Josefem Schulzem, architektem Národního muzea, a dostavěna v roce 1880. Podílet se na ní měl i architekt Kozák.

Show More

Související články