Akce v PrazeTOP

Pražané lovili dozvuky léta na lodích a plachetnicích po Vranské přehradě

Víkend v polovině října byl posledním odleskem letošního léta, a tak si ho mnozí Pražané vyrazili pořádně užít. A kam se nevyrazilo letos, může to být tipem pro příští léto. Tak třeba parta s dětmi v sobotu vyplula na remorkéru po Vranské přehradě směrem k železničnímu mostu ve Skochovicích.

Na vodní hladině se to hemžilo plachetnicemi, občas zdymadlem znělo nebo po hladině mezi skalami se neslo bodré „ahoj“ z míjejících se lodí.

A kdo by to byl řekl, že právě v areálu bývalé papírny ve Vraném nad Vltavou najdou zázemí nejen umělci z Prahy (veskrze), ale právě i lodníci nabízející za rozumné peníze romantické svezení po Vltavě, třeba až na Slapy.

Tuto cestu si ve 20. a 30. letech velmi oblíbili obyvatelé Prah vyrážející na parnících směr Slapy. Právě to umožnilo rozmach trampského hnutí kolem známých osad na Ztracence, kousek tam, kde vznikla slavná Werichova píseň o Babičce Mary, kterou zabila předvolební agitace.

Pražáci vůbec milují vodu. Ukazuje to i zájem o převozníky Pražských Benátek, kteří křižují Vltavu kolem Karlova mostu celoročně. A zároveň v létě jezdí po Berounce od Černošic přes Kazín až k Pláži, vlakem 20 minut z hlavního nádraží. Tady ale už zazimovali, tak zase až příští rok.

Kde se projít či proběhnout sám, s pejskem? Lidé z celé Prahy si oblíbily louku v Braníku u mostu Inteligence. Otužilci tady mají klubovnu a už pilně trénují na mráz.

Zdejší cyklostezka vedoucí až do Vraného nad Vltavou nebo dále kolem Berounky až ke zmíněné černošické Pláži ale bývá o život právě v neděli odpoledne, když svítí sluníčko. Hemží se to tady běžci, bruslaři, cyklisty všeho druhu, pejskaři. A tak člověk vyrazí třeba jen pěšky od Modřan k odpočinkové loučce nad soutokem Vltavy a Berounky.

Nutno dodat, že zřejmě poslední babí víkend nevytáhl ven jen Pražáky lačné plavby, kola či procházky. Právě třeba ve směru na Rabyni ke Slapům to jen dunělo stroji nažhavených motorkářů, užívajících si zdejších serpentýn.

„Kdo mohl, vytáhl motorku. Vždyť to letos možná byla poslední pěkná jízda,“ uzavírá čtyřicetiletý motorkář na své červené Ducatti, snu mnoha kluků.

Show More

Související články