Akce v PrazeTOP

Mladý závodník podlehl rakovině. Závod na jeho počest přinesl 660 tisíc pro Motol

V rámci pátého ročníku charitativního bikrosového závodu ŽendaRace v pražských Řepích se vybralo pro oddělení dětské onkologie Fakultní nemocnice Motol 197 247 Kč, za všech pět ročníků to je celkem 662 101 Kč. Akce je připomínkou řepského jezdce Robina Ženíška, který před čtyřmi lety ve svých 23 letech podlehl rakovině.

Účastníci benefice ŽendaRace na startu před zahájením

Poslední závod sezóny se již tradičně konal pod taktovkou Bikrosclubu Řepy. Letos se jej zúčastnilo 287 závodníků z Česka, Slovenska, Slovinska a Rakouska. Vítězem elitní kategorie se stal stejně jako loni Dominik Topinka z Bikrosklubu Řepy, který se zúčastnil také letošního mistrovství světa v americkém Rock-Hillu.

ŽendaRace se vždycky nese v duchu uvolněné atmosféry a jde především o to se potkat a zajezdit si pro radost Foto: Tomáš Sobotka

Benefiční závod ŽendaRace, jenž nese v názvu přezdívku zesnulého Robina Ženíška, je už tradiční derniérou bikrosové sezóny v ČR. Nejde v něm o tituly ani o body. Veškeré finanční prostředky vybrané od závodníků i diváků putují na léčbu dětských pacientů onkologie v Motole, kde se mladý jezdec léčil.

Letos se benefice zúčastnilo 287 závodníků z Česka, Slovenska, Slovinska a Rakouska ve všech kategoriích Foto: Tomáš Sobotka

„Před čtyřmi lety jsme se rozhodli uspořádat tuto akci jako spontánní vzpomínku na Robina s tím, že vybereme nějaké peníze a pomůžeme těm, které stihl krutý osud stejně jako našeho kamaráda. Ani ve snu nás nenapadlo, že dosáhneme na tak vysokou částku. Jsme hrdí na všechny, kteří přispěli nebo pomohli s přípravou. ŽendaRace se vždycky nese v duchu uvolněné atmosféry a jde především o to se potkat a zajezdit si pro radost,“ říká šéf BikrosClub Řepy Lukáš Tamme.

Při příležitosti závodu organizátoři také vyhlásili celkové výsledky Českého poháru BMX za rok 2017. Závod tradičně podpořila také Praha 17 a Magistrát hlavního města Prahy.

Robin Ženíšek na archivní fotce
Show More

Související články