GastroTOP

Janina z Cukrfree: Pražským restauracím moc nedůvěřuju, radši si vařím doma

Problémem pražských restaurací nejsou jen nekvalitní suroviny, ale taky obsluha, která často nerozumí, co vlastně nabízí. Pomalu se to ale mění k lepšímu, říká bloggerka a propagátorka jídel bez přidaného cukru Janina Černá, známá jako Cukrfree. Její facebook sleduje 20 tisíc lidí a Instagram ještě o deset víc.

Co to znamená žít a jíst bez cukru?

Cukrfree, ikdyž by se podle názvu mohlo tak zdát, není o absolutní eliminaci cukru, ale o radikálním omezení jeho konzumace. Na cukrfree se vyhýbám nejen potravinám s přidaným cukrem, ale i těm, které cukr (zejména fruktózu) obsahují přirozeně – jako např. sušené ovoce nebo džusy.

Janina Černá se svým jídlem „cukrfree“

Čím cukr nahrazuješ? Snažíš se nejíst i jednoduché cukry, například z ovoce, nebo jen bílý cukr?

Co jsem ubrala na cukru nebo na sacharidech obecně, jsem přidala na tuku. Cítím se daleko sytější a uspokojenější po jídle, zároveň nepotřebuji jíst takové množství potravin jako dříve. Přidaný cukr nekonzumuji vůbec. Přirozeně vyskytujícímu cukru se však nejde úplně vyhnout a ani to není potřeba. Cukr přijímám zejména ze zeleniny, nízkofruktózového ovoce nebo fermentovaných mléčných výrobků.

Bloggerka Janina Černá

Jak se ti žije v Praze s takovým životním stylem? Můžeš třeba zajít do obyčejné restaurace na jídlo?

Být Cukrfree v Praze je o něco jednodušší než v jiných menších městech, kde se některé suroviny a restaurace s kvalitními ingrediencemi hledají hůře. K restauracím obecně nejsem moc důvěřivá, jelikož nevím, jak kvalitní ingredience na přípravu jídla použili nebo na jakém druhu oleje jídlo připravovali. Raději proto vařím doma sama z těch nejkvalitnějších dostupných ingrediencí.

Jak hodnotíš pražskou gastronomii? Dá se už kdekoli a kdykoli zajít na kvalitní jídlo?

Poslední dobou se v Praze začínají objevovat velmi zajímavé restaurace, bistra i kavárny. Samozřejmě mám velmi omezený výběr, jelikož je často těžké najít opravdu cukrfree menu, ale obsluha už i u nás bývá ochotná a vstřícná. Nicméně opravdu čistá kuchyně z kvalitních bio surovin a bez jakýchkoli forem přidaného cukru u nás stále chybí.

Pokrm bez cukru z kuchyně Janiny Černé

Jde to nějak zlepšit? Kdo tomu může přispět? Třeba ty?

Já? Jedině tak, že bych si otevřela Cukrfree restauraci. 🙂

Co je podle tebe největší problém pražské gastronomie? Suroviny, umění kuchařů, nebo třeba obsluha?

Podle mě jsou to nejen suroviny, na kterých se často podniky snaží šetřit, ale také obsluha. I v lepších restauracích se setkávám s lidmi, u kterých je vidět, že téměř nerozumí tomu, co se v restauraci podává, a ze kterých surovin je pokrm vyroben. To samozřejmě zkazí celkový zážitek z jídla.

Kde nejradši v Praze jíš a kam chodíš? Co bys doporučila?

Vzhledem ke svému životnímu stylu bez cukru, mám celkem omezený okruh restaurací, ve kterých se mohu dobře a kvalitně najíst. Sázím proto na klasiku a nejraději chodím do brazilské restaurace od Ambiente.

Strávilas nějaký čas v Austrálii? Měnila bys s Prahou?

V Austrálii jsem strávila necelé dva roky. Perth, ve kterém jsem žila, jsem si naprosto zamilovala a velmi ráda se tam vracím. Kdybych si měla vybrat jednu zemi, ve které bych strávila zbytek života, byla by to rozhodně Austrálie.

Jak Australané přistupují k jídlu a jsou tamní restaurace jiné než ty pražské?

Australské restaurace nebo spíše bistra patří mezi ty nejlepší, jaké jsem kdy navštívila. Jídla jsou nadčasová, chutná, mají šmrnc a nápad. Často jsem tak navštěvovala různé kavárny a bistra už jen kvůli tomu, že jsem na Instagramu viděla jejich nádherná jídla, která jsem chtěla nejen ochutnat, ale taky vidět ve skutečnosti.

Show More

Související články