Pražské novoty
Chleba s avokádem za 150 u nás nehledejte, říká šéf kavárny Peter’s Apartment

Přepadl vás neutišitelný hlad, nebo zkrátka jen chuť na něco dobrého, u čeho samozřejmě nesmí chybět vynikající káva? Nacházíte-li se právě na Jiřáku, zamiřte si to do Peter’s Apartment est.2015. Procházkou přes Riegrovy sady se dostanete do podniku, který již dva roky patří mezi oblíbené pražské snídaňové kavárny. O tom, jaké byly začátky, i na to, co se v kavárně plánuje, jsme se zeptali majitele Petra Vrabce.

Když jste se rozhodl, že otevřete kavárnu, neměl jste obavy, že bude Peter’s Apartment jen jednou z mnoha pražských kaváren? V čem jste chtěl, aby kavárna byla (a je) jiná?
V té době nebylo moc “snídáren” a u nás se snídá každý den až do 14:00 hod. Potom jde asi také o přístup k hostům. Friendly, ale přitom velmi profi. Proto nepřijímam nikoho, kdo není z oboru gastra.
Jak moc bylo obtížné rozjet vlastní kavárnu? Je v Praze obecně těžké uspět mezi tak velkou konkurencí?
Těžké to je. Ale pokud má nekdo neomezený budget, tak je to mnohem snazší. Peníze dělají peníze.
Kaváren v Praze neustále přibývá. Bohužel ne všechny se podaří udržet. V čem myslíte, že spočívá jejich neúspěch?
Většina lidí, kteří si otevřou jakýkoli gastro provoz s tím, že je to nebaví v kanclu a že bude fajn lidem vařit kafe a péct dorty, to většinou moc dlouho nevydrží. A pak jsou ti, co si to neumí spočítat. I když já osobně jsem se k nějakým číslům dopracoval až teď po dvou letech.

Když se řekne Peter’s Apartment, co by se mělo lidem vybavit?
Kvalitní jídlo, super servis, fajn prostředí, voda zdarma a smích.
Jak vybíráte kávu, kterou zákazníkům nabízíte? Máte svého favorita?
Máme vybranou malou pražírnu, která nám pravidelně dodává výběrovou kávu.

Vaše kavárna je známá svými snídaněmi. Které snídaňové menu vaše zákazníky láká nejvíce?
Těžko říct. Paradoxně ale nejvíce lidí miluje české Sucháče (šunka, cibulka, parmezán), nebo také naše vajíčka na francouzský způsob. Od 1. ledna ale chystáme dost novinek.
Jací jsou obecně vaši zákazníci? Nechají si rádi poradit a nebojí se experimentovat, nebo spíše sází na osvědčenou klasiku?
Jak říkám, jsou to klasici. Prostě jedí a nefotí. Nikdy nepůjdeme s davem a nebudeme dělat chleba s avokádem za 150 Kč. Chceme dělat poctivé jídlo za poctivé peníze.
Dnešní doba je hektická. Najdou si přesto lidé čas a vychutnají si snídani přímo u vás, nebo preferují spíše kávu s sebou?
Snídani i kávu s sebou děláme opravdu jen zřídka. Sám si říkám, co ty lidi sakra dělají, že mají tolik času.

Oslavili jste druhé narozeniny. Jak byste zhodnotil předchozí dva roky?
Bylo to hodně nahoru a dolů, ale moje nejlepší dva roky.
A co narozeninová oslava? Bylo nebo je něco speciálního v plánu?
Narozeniny už proběhly. Bylo to hlavně pro naše stálé hosty. Měli jsme živý rock band, Rnb Dje a faaakt velký raut. Jo a také jsme všichni byli jako Superhrdinové v kostýmech.
Jaké akce v Praze rozhodně nevynecháte, když momentálně nejste v kavárně?
No pokud chcete vlastní byznys dělat dobře, tak moc volného času nemáte. Ale když už někam jdu, tak už je to pořádný mejdan. Přece jen jsem dělal 12 let dýdžeje.
Více o Peter’s Apartment