GastroTOP

V bistru Střecha na Žižkově servírují lidé bez domova i bývalí vězni

Jdete ráno po ulici a míjíte spící lidi u metra, nebo vás pro změnu zastavila osoba žebrající o pár drobných na jídlo… I tací jsou mezi námi. Někteří ovšem mají to štěstí a získají druhou šanci. Šanci na lepší život, šanci na lepší já. Právě lidi bez domova nebo osoby po výkonu trestu se totiž rozhodlo zaměstnávat nedávno otevřené veganské bistro a kavárna Střecha.

Věděli jste, že po celé republice žije až 200 000 lidí bez domova? Vzhledem k podmínkám, ve kterých žijí, si stálou a ve většině případů ani příležitostnou práci nemohou dovolit a většina zaměstnavatelů se na ně dívá skrze prsty.

To samé platí i o osobách, jejichž trestní rejstřík právě nezeje prázdnotou. Když se na to podíváme s nadhledem, výsledkem je začarovaný kruh, ve kterém se tyto osoby pohybují. Jednou z pomocí, která se jim nabízí, je možnost práce v družstevním sociálním bistru se symbolickým názvem Střecha.

“Chceme tak pomoci nejen konkrétním lidem, které u nás v podniku zaměstnáme, ale také akcentovat témata sociálního vyloučení a podílet se na realizaci systémových změn, které by těmto lidem pomohly normálně fungovat,” vysvětluje jeden ze zakladatelů družstva Filip Hausknecht.

Spravedlivý koncept vedení

Lidé mají v bistru nejen šanci na stálý příjem, ale i na důstojnou mzdu pro všechny zaměstnané. Nemalou motivací je i možnost být členy družstva a podílet se tak na provozu samotného bistra. Za založením bistra stojí pět osob.

Jsme členy a členkami různých politických uskupení – ať už politických stran, nebo jiných kolektivů, které se věnují sociálním a dalším tématům. Inspirací nám byla jídelna kuchařek bez domova na Smíchově, nebo Tři Ocásci v Brně. Na vzniku Střechy má podíl také Autonomní sociální centrum Klinika, kde jsme se poprvé scházeli a vymýšleli celý koncept,” doplňuje Filip Hausknecht.

Převládají pozitivní reakce

Bistro Střecha bylo otevřeno v pondělí 12. února 2018. Navštívit ho můžete každý den vyjma neděle, a to od 10 do 22 hodin.

Přestože může zaměstnávání lidí bez domova, či po výkonu trestu vyvolávat rozporuplné názory, s negativními reakcemi se členové bistra dosud nesetkali. Zato v obecném povědomí spíše převládá “argument”, že tito lidé zkrátka pracovat nechtějí.

Realita ale těmto tvrzením bere vítr z plachet – kromě toho, že je obtížné sehnat si práci přes předsudky a podmínky zaměstnavatelů, je také nesmírně obtížné pracovat, když člověk nemá svůj domov, kam by se mohl po práci vrátit a v bezpečí si odpočinout,” dodává Filip Hausknecht.

Zájem o bistro stále roste

Pozornost u široké veřejnosti vyvolalo bistro Střecha ještě před jeho samotným otevřením. Myšlenku na jeho otevření podpořilo přes 600 lidí skrze kampaň na serveru HitHit. Kromě toho otevření bistra a založení sociálního družstva vedlo ke spolupráci s dalšími kolektivy, které by pomáhaly podobným způsobem. Bistro Střecha si rovněž nemůže stěžovat na nezájem potenciálních zaměstnanců.

Zájem o práci u nás se i díky medializaci zvyšuje. Často nám volají lidé sami od sebe, nebo například někdo z jejich rodinných příslušníků. Zatím jsme schopni nabídnout pouze 4 až 5 pracovních míst pro lidi bez domova nebo po výkonu trestu. Do budoucna jich snad budeme moci nabídnout více,” říká Filip Hausknecht.

Dostupná veganská strava

Zajímavostí je i skutečnost, že bistro je veganské. “Veganskou stravu považujeme za udržitelnou a ekologickou. Velkou roli samozřejmě hraje i šetrnost ke zvířatům,” vysvětluje Filip Hausknecht. Díky svému konceptu se rovněž snaží podporovat lokální dodavatele, a to jak na baru, tak v kuchyni. “Máme tak například limonády a cidery z jablářství F.H. Prager. Kávu nám dodává družstevní sociální podnik – fair bio pražírna,” doplňuje člen družstva.

 

Více o bistru Střecha

 

Foto: Filip Hausknecht, sociální bistro Střecha

Štítky
Show More

Související články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *