Blogy a názoryTOP

Praha je bezpečná, některým koutům se ale místní vyhýbají

Palmovka, okolí zastávek Na Knížecí, park u hlavního nádraží nebo vlaková stanice na Smíchově. To jsou podle Pražanů místa, kde se necítí příliš bezpečně a jakmile sem vkročí, více se dívají kolem sebe. Právě u velkých přestupních uzlů se často shromažďují podivné existence a občas má procházející štěstí, pokud vyvázne jen s pár slovními narážkami.

Celkově se ale lidé shodují, že se v Praze cítí bezpečně a pokud se vyhnou lokalitám, které mají vyloženě špatnou pověst, nebojí se v metropoli dokonce ani v noci. Vyplynulo to z ankety na Facebooku MilujemePrahu.

Ve srovnání s mnoha metropolemi je Praha relativně bezpečná, a dokonce ani divoký noční život nezvedá statistiky trestných činů a přestupků na neúnosnou míru. Obecně tu musí být opatrní turisté, jejichž zmatenosti s oblibou využívají kapsáři.

Palmovka – raději se zvýšenou pozorností

Jakkoliv její okolí zaznamenává rozvoj a čile se tu staví nové kancelářské budovy, řadí se Palmovka mezi místa, kde se Pražané necítí úplně bezpečně. Proč? Jedná se o přestupní uzel, v jehož blízkosti stále stojí několik opuštěných budov, kde nachází útočiště podivné existence. „Občas musím v práci zůstat déle, třeba do devíti večer. Když pak přestupuji na Palmovce, vůbec se necítím dobře. Pečlivě si hlídám věci a monitoruju prostor okolo sebe. Nejde jen o to, že by mi někdo ukradl tašku. I ve vestibulu metra vídám podivíny, kteří jeví známky závislosti na drogách. Snažím se od nich být co nejdále, protože nikdy nevíte, co jim vyskočí v hlavě za nápad,“ svěřila se Tereza, která pracuje v Holešovicích.

V Sherwoodu bez Robina Hooda

„V okolí hlavního nádraží je hodně bezdomovců a narkomanů, kteří jsou agresivní a pro peníze dokážou udělat cokoliv,“ stěžuje si přispěvatelka na facebookovém účtu Milujeme Prahu. A přidávají se k ní i další, kterým vadí, že město nedokáže zajistit bezpečný a čistý průchod k hlavními nádraží. Realitou je, že park Vrchlického sady, kterému se přezdívá Sherwood, nepůsobí dobře ani na turisty. Lavičky u chodníku zabírají bezdomovci i drogově závislí, v trávě i na cestě se válí prázdné láhve. Člověk, který potřebuje z tramvaje doběhnout na vlak, tady má v noci důvod k obavám.

Smíchov: autobusové i vlakové nádraží nepůsobí dobře

Pokud povinnosti zaženou večer nebo v noci Pražany na autobusové či vlakové nádraží, vyndávají si sluchátka z uší a bedlivě vnímají své okolí. Právě tady se při čekání na vlak či autobus lidé bojí, často si stěžují na drogově závislé a jiné podezřelé lidi. „Při čekání na autobus na Knížecí nemá člověk dobrý pocit. To nádraží je vůbec odporné, mělo by projít rekonstrukcí a být udržováno čisté,“ myslí si přispěvatelé a tvrdí, že by pomohlo i posílení hlídek Městské policie.

Mezi další místa, kam by Pražané vyslali více hlídek, patří třeba Karlovo náměstí, které má pověst oblíbené lokality uživatelů drog. A jak bezpečnost ještě vylepšit? Místní doporučují zavést lepší osvětlení, které chybí třeba mezi Barrandovem a Chuchelským hájem.

Show More

Související články