Akce v Praze

12 tisíc za 14 km! Praha tápe s řešením nepoctivých taxikářů

První dojem je ze všeho nejdůležitější. A s čím se setkají cizinci, kteří navštíví Prahu? Jelikož se Praha ještě nerozhoupala k tomu, aby zařídila kvalitní spojení letiště s městem, zbývá turistům využít pro cestu do centra buď autobus, nebo taxi.

A protože dlouhá cesta v natřískaném buse není zrovna lákavá představa, působí druhá možnost atraktivněji. Právě jízda taxi se ale může cizincům hrubě prodražit a zkazit jim dojem z návštěvy města hned po příletu. O předražených směnárnách už jsme psali, v dnešním článku se zaměříme na další turistikou past, nepoctivé taxikáře.

O ostudě Prahy se dávno ví i v cizině, před předraženými drožkáři varují i zahraniční průvodci. Přesto se najdou další a další napálení, kteří pak hlavní město rozhodně nijak nechválí. Novinkou to není ani pro samotnou Prahu, která ale dlouhé roky nedokáže najít žádné řešení. Symbolem nemohoucnosti a bezzubosti města jsou auta těch nejvíc profláknutých taxikářů, která na naivní zákazníky čekají přímo u nejexponovanějších turistických trháků. A přitom má Praha několik taxi aplikací a služeb, se kterými můžete jezdit za velmi příznivou cenu a nikdo vás nenatáhne. Rozhodně ne všichni taxikáři jsou ti „špatní“. A co naděláte, když to turisté nevědí,

Pár stovek? Ne, někdy i tisíce

Nepoctiví taxikáři se spoléhají na to, že česká měna není příliš známá, takže si turista rychle nepřepočítá, kolik skutečně vydal z kapsy. Na desítky a stovky korun, které musel vydat navíc, cizinec často ani nepřijde. Ovšem někteří taxikáři netroškaří a snaží se vydolovat co možná nejvíce – smutnou rekordmankou je dáma, která měla loni za čtrnáctikilometrovou jízdu platit 12 000 korun!

Mezi další triky patří například používání turba, které dokáže zrychlit otáčky taxametru – a jízdu tak výrazně prodraží. Turistům se obecně doporučuje, aby si nebrali taxíky z míst, jako jsou diskotéky a kluby, dobré není ani mávání na auto přímo na ulici. Největší šance nenechat se napálit je, když si taxi zavolají přes dispečink.

Řešení? Jen pokus a omyl

Není divu, že mnoha lidem došla trpělivost a začali se pražským taxíkům vyhýbat – na ruku jim jdou například aplikace, které slibují lepší přehled o tom, za jak dlouho a jak daleko člověk vlastně pojede, a hlavně za kolik. Šance se samozřejmě chytil Uber, který je celosvětovým hitem. Právě to ale bylo trnem v oku taxikářům, kteří oprávněně namítají, že řidiči Uberu nesplňují některé náležitosti, které jsou pro drožkaře povinné, například taxikářské zkoušky. Stovky taxi vyjely do ulic a blokovaly dopravu. Kdo to odnesl? Samozřejmě obyčejní Pražané.

 

Nepoctiví taxikáři vyhnali zákazníky k alternativním službám, například k Uberu (zdroj: Wikipedie)

Město s řešením stále tápe. Poslední pokus-omyl proběhl v květnu, kdy Praha zakázala taxikářům vjezd na nádraží, kde nabírali zákazníky. Nařízení bylo v platnosti pouhých pár hodin, než zodpovědní změnili názor. Nejistota tak trvá. Pro klienty…. A koneckonců i pro poctivé taxikáře.

Show More

Související články