TOP

V Praze se bude volit hned dvakrát. Jak na to?

V pátek 5. a v sobotu 6. října Pražané zvolí zástupce, kteří budou další čtyři roky spravovat jejich městskou část. A nejen to. Zároveň rozhodnou o tom, kdo nahradí primátorku Adrianu Krnáčovou. A taky vedení celé Prahy na magistrátu.

Praha je specifická, není vlastně město, ale spíš kraj. Jenže v krajských volbách se v Praze nevolí. Vedení Prahy se volí jen v komunálních volbách. Tedy právě teď v říjnu. A jak vlastně na to?

Jedna volební místnost. Dva volební lístky

Pražský volič najde ve schránce hned dva volební lístky. Jeden pro jeho městskou část. Druhý pro zastupitelstvo celé Prahy. Oba jsou stejně důležité.

Rozhodne totiž o fungování místa, kde žije, ale taky o celé Praze. Právě v tomto případě může volič vyslat do vedení celé Prahy politiky a starosty městských částí, kterým věří, aby se posílily jejich kompetence.

Každý lístek je označený. Ten celopražský má na levé straně svislý barevný pruh. Vždy je zde také napsáno, o kolik křesel strany bojují. Na každém lístku jsou natištěné všechny strany a kandidáti. Je to mnohdy obrovská plachta.

Každý volič má tolik hlasů, o kolik zastupitelských křesel strany bojují. Má městská část 25 zastupitelů? Pak volič disponuje pětadvaceti hlasy. A jak s nimi naložit?

Tři způsoby, jak volit

  • Pokud voliče přesvědčila jediná strana, stačí ji označit. Strana dostane všechny jeho hlasy.
  • Když voliče zaujmou jednotlivé osobnosti napříč stranami, může své hlasy může rozdat na celém volebním lístku. Stačí, když označí daný počet kandidátů z různých stran.
  • Třetím možným způsobem volby je kombinace výše zmíněného. Volič tedy označí stranu, kterou preferuje, ovšem může označit i další kandidáty z konkurenčních stran.

Toto pravidlo je společné jak pro volby do městských částí, tak na magistrát.

Oba volební lístky pak volič odevzdává ve stejném termínu ve stejné volební místnosti. Do urny je vhazuje v jedné obálce.

Volební průkaz se nevydává, je tedy třeba dostavit se osobně, popřípadě včas zažádat o to, aby voliče navštívil tým s volební schránkou.

Tyto volby rozhodnou o tom, zda voliči Prahu svěří těm, kteří za ni pracují v jednotlivých městských částech a mají ji na prvním místě. Nebo si s ní budou stále pohrávat celostátní strany.

 

 

Show More

Související články