Pražské novotyTOP

Kvůli zavřeným obchodům nakupujeme častěji online i spodní prádlo

Největší středoevropský on-line prodejce spodního prádla Astratex loni zvýšil tržby meziročně o 20 procent na 804 milionů korun. Zhruba polovinu prodejů stále připadá na Česko, ale prodeje rostly i v dalších 8 zemích, kde Astratex působí. Silné prodeje byly vedle Česka zejména na Slovensku, v Polsku, Maďarsku a Rumunsku.

Loňský obchodní rok silně ovlivnila epidemie koronaviru spojená s jarním a podzimním uzavřením kamenných prodejen. Lidé tak část nákupů přesunuli na internet.

„V minulém roce jsme zaznamenali zvýšený zájem, ať už ze strany stávajících zákazníků, tak těch nových, jejichž počet narostl zhruba o 35 procent. Poslední měsíce roku rostly tržby o téměř 50 procent, zejména v zahraničí,“ říká generální ředitel Astratex Miroslav Tesař.

generální ředitel Astratex Miroslav Tesař

První covidová vlna na jaře se projevila poklesem zejména v segmentu plavek, a to meziročně až o 25 procent. Snížil se i prodej kalhotek a podprsenek nebo punčoch, což souviselo s úbytkem společenských akcí. V létě se prodej těchto produktů vrátil do normálu. Nárůst firma naopak zaznamenala u domácího oblečení o 50 procent a dětského spodního a nočního prádla až o 100 procent.

Nejistá plavková sezóna

Během podzimní vlny pak kvůli omezení společenských akcí klesl prodej tvarovacího prádla a vyztužených podprsenek, naopak rostl zájem o sportovní prádlo. Před Vánoci pak rostl zájem zejména o ponožky, pánské spodní prádlo, noční prádlo nebo župany. Výrazně rostly i prodeje dětského prádla.

Na začátku letošního roku Astratex očekává přetrvávající vliv pandemie, zejména v oblasti výpadků a posouvání dodávek zboží od některých evropských dodavatelů. Nejistý je i výhled na letní měsíce, zda bude možné cestovat, což ovlivňuje plavkovou sezónu.

Astratex funguje od roku 2000, o pět let později se firma začala věnovat výhradně prodeji přes internet. Většinu sortimentu tvoří dámské spodní prádlo a plavky, ale i pánský sortiment, sportovní prádlo a prodává také ložní prádlo. Vlastníkem Astratexu je fond soukromého kapitálu Hartenberg. Astratex působí na 10 trzích. Loni vstoupil na ukrajinský trh.

Show More

Související články