SportTOP

Čeští sportovci vyzývají k pohybu. I během zavřených Velikonoc

Čeští špičkoví sportovci a ambasadoři značky Toyota, které jsme oslovili, budou většinou trávit Velikonoce doma odpočinkem s rodinou nebo volno využijí k tréninku. Současná omezující opatření se podle nich projevují ve zvýšeném stresu a snižování kondice a mohou mít nevratný vliv na výchovu celé jedné sportovní generace.

Všichni považují za nešťastné, že ani mladí sportovci až na výjimky nemohou pokračovat v tréninku. Proto radí i v době, kdy jsou možnosti velmi omezené, vyvíjet jakoukoliv pohybovou aktivitu.

Děti si odvyknou režimu i pohybu. Říká plavkyně Seemanová

Nejlepší česká plavkyně a ambasadorka značky Toyota Barbora Seemanová bude i o svátcích pokračovat v tréninku. Možná si je trochu zpříjemní vyšším přísunem čokolády. Současnou situaci hodnotí z hlediska přístupu Čechů ke sportu negativně.

„Děti si odvyknou od pravidelného pohybu a režimu celkově. Nebudou mít dobrou imunitu a budou častěji nemocné. Sport a zdraví spolu úzce souvisí,“ podotýká Seemanová, která podle svých slov ani v současnosti neztrácí dobrou náladu a snaží se radovat i z maličkostí.

Habanec zůstane v Praze a vyrazí ven na prkno

Skateboardista Max Habanec zůstane o Velikonocích v Praze a těší se na volno plné ježdění na prkně, při kterém se dokáže skvěle odreagovat.

„Snažím se, teď když už není zima, trávit co nejvíce času venku. Fakt mi to chybělo a je skvělé jezdit bez toho, abych mrznul. Jinak už mám radši dopředu připravenou pomlázku na přítelkyni. V Praze brali lidé vrby celkem útokem, tak jsem se připravil včas,“ dodává s tím, že o Velikonocích je pro něj důležité také dobré jídlo, zejména nádivka.

Fuksa jich pár jich sešlehá, aby neuschly

Rychlostní kanoista Martin Fuksa se nedávno vrátil ze sedmitýdenního soustředění a nyní už se připravuje doma. I svátky stráví tréninkem.

„Trénujeme úplně normálně jak posledních několik let a připravujeme se na první závody olympijské sezóny, které začínají na konci měsíce. Dobrou náladu mi zpříjemňují lidé kolem mě, hezké počasí a dobře odvedený trénink,“ říká olympionik, který doufá, že snad stihne pár holek z rodiny sešlehat pomlázkou, aby neuschly.

Trénovat jezdí do tepla

Beachvolejbalistky Bára Hermannová a Markéta Sluková Velikonoce již několik let neslaví, jelikož jsou v období, které je těsně před začátkem sezóny. O víkendu se budou vracet z tréninkového pobytu na Tenerife a pak zůstanou doma.

Lockdown podle nich zastavil spoustu aktivních nadšenců od sportu. Lidé jsou méně motivováni dělat něco sami bez podpory nějakého trenéra, či skupiny lidí, míní beachvolejbalistky. Nejsmutnější je to ale u dětí, které to podle nich zasáhlo nejvíc a bude těžké spoustu z nich ke sportu znovu vrátit.

„Obecně si myslím, že sport je taky sociální záležitost. Podle mě je méně jedinců, kteří jsou schopni si zasportovat pravidelně a sami než těch, kteří si užívali tréninkových skupin, ve které se motivují, podporují a udržují kontakty,“ říká Hermannová.

Markéta Sluková dodává, že spousta lidí v jejím okolí začala běhat, protože to byla vedle cvičení v obýváku vesměs jen jediná povolená aktivita. „S dětmi je to asi nesmutnější. Sedí už rok doma na zadku a učí se z počítače. Pokud jim sport nechybí, bude těžké je dostat zpátky do normální rutiny,“ podotýká.

Svoboda: Je potřeba co nejdřív vrátit děti zpátky do škol a ke sportu!

Uzavřená sportoviště a nemožnost kolektivního tréninku jsou podle olympionika a trenéra dětí v pražské Dukle Davida Svobody velkou komplikací pro celou jednu sportovní generaci. Sport, který je odnepaměti základem zdravého životního stylu, je podle Svobody prakticky likvidován. Naštěstí ještě pořád zbývají nějaké aktivity, které zakázány nejsou, ale běh, cyklistika, posilování a turistika nemusejí být pro každého.

„Pokud odpadne návyk a zvyk trávit volný čas sportem, celá generace dětí bude mít problém vrátit se k pravidelnému sportu. Nebo ve velice omezené míře,“ dodává. Děti rostou a teprve si budují základní pohybové návyky a potřebují v určitých etapách dospívání rozvíjet odpovídající tělesné schopnosti a dovednosti. V případě, že místo jejich přirozeného pohybu, jehož optimální množství je v průměru 2 až 3 hodiny denně, zůstanou děti pasivní, ovlivní to jejich mentální, fyzický i emocionální vývoj na celý život.

„Je potřeba co nejdřív vrátit děti zpátky do škol a ke sportu!“ uzavírá Svoboda, který sám cvičí nejméně hodinu denně. Velikonoce, kdy bude mít víc volna, chce vedle času s blízkými strávit rovněž sportem.

 

Show More

Související články