TOP

V Praze se objevily padělané zlaté slitky za 1,5 milionu

V předvánočním období se na českém trhu opět objevil padělek zlatých slitků. Na pobočce společnosti Golden Gate v Praze se muž snažil prodat falešné cihličky, jejichž nákupní cena na trhu by se v případě pravosti pohybovala kolem 1,5 milionu korun. Obchodník však padělek rozpoznal a poslal muže na Puncovní úřad.

„Klient přišel s požadavkem výkupu dvou půlkilových slitků, které koupil od ‚kamaráda‘. Měly vlastní certifikát a vyražené logo od známých sléváren Valcambi a Argor Heraeus. Nám se ale už na první pohled zdály podezřelé,“ popisuje čerstvý případ provozní ředitel společnosti Golden Gate Michal Štumpf, kterému rukama denně prochází několik kilogramů zlatých slitků.

On sám jako jeden z mála lidí v Česku zná z osobní zkušenosti celý proces výroby včetně balení a expedice přímo ve slévárně Valcambi.

„Věděl jsem, že tento typ ražených slitků Valcambi vůbec nevyrábí. Navíc se nám nezdála barva, byla více do červena, než je obvyklé,“ pokračuje Michal Štumpf. Podezření potvrdily speciální přístroje, které na základě hustoty kovu dokáží rozeznat falešné zlato a stříbro od toho pravého.

Byl odeslán na Puncovní úřad

Muži bylo doporučeno jít se slitky na Puncovní úřad, který by podezření stoprocentně potvrdil. „Jestli to tak skutečně udělal, ale nevíme,“ říká Štumpf.

Volat policii není povinnost obchodníka, obzvlášť, pokud nemá úředně potvrzeno, že šlo o skutečné padělky. Policii by v tomto případě měl volat člověk, který byl podveden.

„Jde o první případ za letošní rok, poslední obdobný jsme zaznamenali v lednu 2021. Většinu lidí, kteří u nás chtějí drahé kovy zpětně odprodat, tvoří naši klienti, kteří nakoupili přímo od nás, proto s těmito případy nepřicházíme do styku tak často,“ říká Michal Štumpf.

Pravidla pro bezpečný nákup a prodej zlatých slitků

Drahé kovy jsou v době nejistoty a vysoké inflace jednou z nejbezpečnějších investic vůbec, mnoho lidí je proto právě v této době nakupuje nejen pro sebe, ale i pro své blízké jako způsob udržení hodnoty majetku. Je ale naprosto klíčové si pro nákup vybrat správnou společnost a dodržovat základní pravidla.

Ideální je vybrat si velkou a renomovanou společnost, která nakupuje slitky bez prostředníků přímo od sléváren, a u níž je předpoklad, že bude existovat i za několik let, až budete chtít své zlato prodat zpět.

Nevyplácí se věřit „supervýhodným“ cenovým nabídkám. Pokud někdo prodává fyzické zlato pod burzovní cenou, jde téměř jistě o padělek.

„Pokud do zlata a stříbra spoříte postupně, je klíčové zvolit takovou společnost, jejíž klienti si svůj kov průběžně přebírají. Velmi důležitá je také garance zpětného odkupu drahých kovů,“ upozorňuje Michal Štumpf.

 

 

Show More

Související články