Site icon Milujeme Prahu

Kdo je opravdový král zvířat? Zjistěte to v Pražské zoo

Samec lva indického Jamvan nezapře charisma

Není snadné tuhle otázku vyřešit. Kdo je skutečný vládce všech zvířat? To je přece jasné, volají jedni. Podívejte se na lva, vždyť mu sama příroda dala korunu v podobě překrásné husté hřívy. Kdepak lev, odmítají druzí. Takový slon by ho přece lehce zašlápl. Právě tento ohromný tlustokožec je pravým pánem divočiny! Jakkoliv asi spor jen tak nerozlousknete, s oběma druhy zvířat se můžete blíže seznámit v Pražské zoo. Zahrada 12. srpna pořádá Mezinárodní den slonů a lvů.

Lvy i slony najdete jak v Africe, tak v Asii. Pražská zoologická zahrada je v obou případech domovem indických druhů, které jsou ohroženy lidskou činností. Velkou hrozbou je pro ně pytláctví i úbytek životního prostoru.

Sloní stádo utěšeně roste

Zatímco dřív byste slony našli na nevelkém písečném plácku v dolní části zoo, nyní obývají velký moderní komplex, kde je nemůže ohrozit povodeň. A zvířata ohromný přírodní prostor oceňují – s oblibou se koupou v hlubokých jezírkách, drbou se o balvany a odpočívají na svěží trávě. Spokojenost prozrazují i přírůstky do stáda. V Praze už se narodila tři slůňata, přičemž dvě tu byla i počata. Na jejich dovádění se můžete těšit stejně jako na ukázku toho, jak těžké předměty takový slon zvládne uzvednout.

Vzácné kočky jsou v Praze jako doma

Když zoo oznámila své plány, byla to velká senzace – transport vzácných indických lvů, navíc jedinců, kteří nejsou příbuzní se zvířaty, které chovají ostatní evropské zoo! Uplynul nějaký čas a fešák Jamvan i krasavice Suchi a Ginni jsou v hlavním městě republiky jako doma. Najdete je v pavilonu šelem. A držte jim pěsti, aby se smečka rozrostla – lvíčata by byla velmi cenným příspěvkem pro záchranu druhu. Královských koček totiž v přírodě zbývá jen asi pět set…

 

V Pražské zoo se narodila už tři slůňata

 

Exit mobile version