Site icon Milujeme Prahu

Janina z Cukrfree: Pražským restauracím moc nedůvěřuju, radši si vařím doma

Janina Černá

Problémem pražských restaurací nejsou jen nekvalitní suroviny, ale taky obsluha, která často nerozumí, co vlastně nabízí. Pomalu se to ale mění k lepšímu, říká bloggerka a propagátorka jídel bez přidaného cukru Janina Černá, známá jako Cukrfree. Její facebook sleduje 20 tisíc lidí a Instagram ještě o deset víc.

Co to znamená žít a jíst bez cukru?

Cukrfree, ikdyž by se podle názvu mohlo tak zdát, není o absolutní eliminaci cukru, ale o radikálním omezení jeho konzumace. Na cukrfree se vyhýbám nejen potravinám s přidaným cukrem, ale i těm, které cukr (zejména fruktózu) obsahují přirozeně – jako např. sušené ovoce nebo džusy.

Janina Černá se svým jídlem „cukrfree“

Čím cukr nahrazuješ? Snažíš se nejíst i jednoduché cukry, například z ovoce, nebo jen bílý cukr?

Co jsem ubrala na cukru nebo na sacharidech obecně, jsem přidala na tuku. Cítím se daleko sytější a uspokojenější po jídle, zároveň nepotřebuji jíst takové množství potravin jako dříve. Přidaný cukr nekonzumuji vůbec. Přirozeně vyskytujícímu cukru se však nejde úplně vyhnout a ani to není potřeba. Cukr přijímám zejména ze zeleniny, nízkofruktózového ovoce nebo fermentovaných mléčných výrobků.

Bloggerka Janina Černá

Jak se ti žije v Praze s takovým životním stylem? Můžeš třeba zajít do obyčejné restaurace na jídlo?

Být Cukrfree v Praze je o něco jednodušší než v jiných menších městech, kde se některé suroviny a restaurace s kvalitními ingrediencemi hledají hůře. K restauracím obecně nejsem moc důvěřivá, jelikož nevím, jak kvalitní ingredience na přípravu jídla použili nebo na jakém druhu oleje jídlo připravovali. Raději proto vařím doma sama z těch nejkvalitnějších dostupných ingrediencí.

Jak hodnotíš pražskou gastronomii? Dá se už kdekoli a kdykoli zajít na kvalitní jídlo?

Poslední dobou se v Praze začínají objevovat velmi zajímavé restaurace, bistra i kavárny. Samozřejmě mám velmi omezený výběr, jelikož je často těžké najít opravdu cukrfree menu, ale obsluha už i u nás bývá ochotná a vstřícná. Nicméně opravdu čistá kuchyně z kvalitních bio surovin a bez jakýchkoli forem přidaného cukru u nás stále chybí.

Pokrm bez cukru z kuchyně Janiny Černé

Jde to nějak zlepšit? Kdo tomu může přispět? Třeba ty?

Já? Jedině tak, že bych si otevřela Cukrfree restauraci. 🙂

Co je podle tebe největší problém pražské gastronomie? Suroviny, umění kuchařů, nebo třeba obsluha?

Podle mě jsou to nejen suroviny, na kterých se často podniky snaží šetřit, ale také obsluha. I v lepších restauracích se setkávám s lidmi, u kterých je vidět, že téměř nerozumí tomu, co se v restauraci podává, a ze kterých surovin je pokrm vyroben. To samozřejmě zkazí celkový zážitek z jídla.

Kde nejradši v Praze jíš a kam chodíš? Co bys doporučila?

Vzhledem ke svému životnímu stylu bez cukru, mám celkem omezený okruh restaurací, ve kterých se mohu dobře a kvalitně najíst. Sázím proto na klasiku a nejraději chodím do brazilské restaurace od Ambiente.

Strávilas nějaký čas v Austrálii? Měnila bys s Prahou?

V Austrálii jsem strávila necelé dva roky. Perth, ve kterém jsem žila, jsem si naprosto zamilovala a velmi ráda se tam vracím. Kdybych si měla vybrat jednu zemi, ve které bych strávila zbytek života, byla by to rozhodně Austrálie.

Jak Australané přistupují k jídlu a jsou tamní restaurace jiné než ty pražské?

Australské restaurace nebo spíše bistra patří mezi ty nejlepší, jaké jsem kdy navštívila. Jídla jsou nadčasová, chutná, mají šmrnc a nápad. Často jsem tak navštěvovala různé kavárny a bistra už jen kvůli tomu, že jsem na Instagramu viděla jejich nádherná jídla, která jsem chtěla nejen ochutnat, ale taky vidět ve skutečnosti.

Exit mobile version