TOP

Pražané nemají kde bydlet a Zelení sem lákají běžence. Ubytuje je Stropnický na zámku?

Zelení vyrazili do voleb s novinkou: navrhují v Praze ubytovat pět tisíc uprchlíků. Proti jejich nápadu se ohradila Vladislava Hujová, kandidátka za metropolitní hnutí STAROSTOVÉ PRO PRAHU. Ubytovacích kapacit v hlavním městě je totiž kriticky málo a na bydlení často nemají ani sami Pražané. Ubytují snad Zelení imigranty u sebe doma? Nebo u Matěje Stropnického na zámku?

Podle Zelených by tisíce migrantů zaplnily volná pracovní místa v Praze. Už ale nenabízejí zodpovědné a realistické řešení toho, kde by zmínění běženci měli bydlet. Přitom právě nedostatek ubytovací kapacity je jedním z největších problémů v hlavním městě.

Zelení zapomínají, že právě oni sedí ve stávající koalici, která je zodpovědná za současnou krizi v bydlení. Pět tisíc běženců by v reálu zabralo třetinu ubytovací kapacity, která za jejich funkčního období vznikla.

„Zelení chtějí přijímat tisíce uprchlíků. Pravděpodobně Matěj Stropnický potřebuje dotace na opravu svého zámku, kde by je mohl ubytovat. Pro tuto svou myšlenku obětuje nás všechny,” kritizuje návrh Zelených bývalá starostka Prahy 3 Vladislava Hujová, která kandiduje za hnutí Starostové pro Prahu jako trojka do pražského zastupitelstva. „Nedopustím, aby Zelení zase ubytovávali migranty v Klinice na Žižkově,” dodává.

Zároveň upozorňuje, že by v případě ubytovávání cizinců bylo zapotřebí změnit rozpočtové určení daní. „V Praze je přihlášeno k trvalému pobytu asi 150 tisíc cizinců, kteří platí daně státu. Praha by za ně mohla dostávat 4 až 5 miliard ročně, pokud se změní legislativa. V současnosti totiž města dostávají od státu peníze jen za občany ČR, ale za trvale hlášené cizince, kteří konzumují vše, co města a obce nabízejí, nedostvají od státu nic,” uzavřela.

Show More

Související články