Site icon Milujeme Prahu

Do projektu Naučíme vás to opravit přibývají nové školy. Je jich již sedm

Do projektu Naučíme vás to opravit, jehož hlavním cílem je zvyšovat počet opravářů elektrospotřebičů v Česku, se přihlašují stále nové školy. Po Praze, Hluboké nad Vltavou, Chomutovu, Ostravě, Plzni a Třebíči přibyla také střední škola z Kroměříže. Informoval o tom Radek Hacaperka, generální ředitel sdružení výrobců elektrospotřebičů APPLiA CZ, které je hlavním partnerem projektu. Podle něj zájem o odborný výcvik roste na všech zapojených školách.

Každá ze škol se specializuje na svůj vlastní obor, ve kterém studenti získají znalosti o tom, jak elektrozařízení fungují, jak je rozebrat, identifikovat závadu, opravit a zase složit zpět.

„V Česku existuje úzká spolupráce škol a zaměstnavatelů na přípravě mladých lidí na jejich budoucí uplatnění. Projekt je ukázkou toho, že školy ani zaměstnavatelé nečekali na pobídky ze strany státu, ale využili možností školních vzdělávacích programů a vzájemné spolupráce. Projekt znamená podporu odborného vzdělávání a přispívá k udržitelnému rozvoji,“ říká Jan Mareš, vrchní ředitel sekce vzdělávání a mládeže MŠMT.

Důvodů k tomu stát se řemeslníkem je několik. Kromě vysoké poptávky po servisních technicích a perspektivě povolání, je to i široká škála kariérních možností, nebo příležitost spolupracovat s renomovanými výrobci. Ti se již v průběhu studia aktivně podílí na výuce studentů.

„Vznik projektu je ve shodě s dlouhodobými cíli EU a jejím směřování k cirkulární ekonomice, tedy zejména k výrazně delší životnosti, snadné opravitelnosti a recyklovatelnosti výrobků. Těší nás, že se projekt rozrostl o Střední školu – Centrum odborné přípravy technické z Kroměříže. Do 1.ročníku učebního oboru zde bylo přijato celkem 31 žáků a do maturitního oboru 30 žáků,“ dodává Radek Hacaperka.

Inteligentní domácí spotřebiče se stávají standardem

Pojem chytrá domácnost v našich příbytcích i firmách zdomácněl a spotřebiče nabízí mnoho funkcí, programů, a dokonce umělou inteligenci. Moderní zařízení jsou standardně vybavené konektivitou, která dovoluje jejich ovládání prostřednictvím mobilu a propojení s ostatními prvky domácnosti.

„Projekt Naučíme vás to opravit je reakcí na dlouhodobý nedostatek opravářů elektrospotřebičů a má za cíl zvýšit zájem ze strany žáků i rodičů. Chceme vychovat novou generaci manuálně zručných a teoreticky vzdělaných techniků, kteří si poradí i se spotřebiči, které v sobě mají umělou inteligenci,“ uzavírá Hacaperka.

 

Exit mobile version