Akce v Praze

Za lovci lebek… do Náprstkova muzea.

Plíží se džunglí, v rukách oštěpy… ani lísteček se nepohne, když se pomalu blíží k nic netušícímu cestovateli z Evropy. Oblíbená strašidelná představa z dobrodružných knížek našeho mládí. V Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur ale tento obraz ožívá. Právě nyní zde můžete vidět výstavu zaměřenou na ostrov Nová Guinea, k němuž skuteční kanibalové a lovci lebek neodmyslitelně patří.

Expozice je zaměřena na několik částí.  V první se návštěvník seznámí se současnou podobou ostrova, dozví se, jaké věci si zde může koupit třeba jako turista. Atraktivní podívanou slibuje druhý celek, který už se zaměřuje na koloniální minulost ostrova. Dozvíte se, že setkání domorodých obyvatel s bílými návštěvníky neprobíhala vždy ideálně, mnohdy možná překonala i literární představy. Připraveny jsou pro vás i předměty denní potřeby domorodců, uvidíte, jak žijí, platí, jak se krášlí i jaké používají magické a náboženské předměty. Možná vás překvapí, že vůbec není vyloučeno, že v tamní džungli ještě žijí kmeny, které se dosud s bělochem a civilizací nikdy nesetkaly!

Výstava v Náprstkově muzeu bude brzy končit, zavírá už 31. srpna. Vydejte se proto co nejrychleji na adresu Betlémské nám. 1, Praha 1. Jakmile zaplatíte 100 korun vstupného, ocitnete se ve světě dobrodružných knih.

Show More

Související články