Akce v Praze

Egyptolog Bárta promluví v Kongresovém centru o kolapsu civilizací

Pátý ročník Vyšehradské fórum 2017 tentokrát se pokusí odpovědět na otázku, jak dlouho bude ještě existovat společná měna, a zamyslí se nad možným kolapsem měn a civilizací.

Hlavními řečníky budou profesor Miroslav Bárta a profesor Oldřich Rejnuš. Egyptolog a archeolog Miroslav Bárta se zabývá vývojem starověkých civilizací, vztahem člověka a přírodního prostředí i vývojem společností. Bárta je uznávaným odborníkem na vývoj a kolaps měn dávných civilizací.

Jeho kniha „Příběh Civilizace. Vzestup a pád stavitelů pyramid“ byla vyhlášena nejlepší vědeckou publikací za rok 2016. Přednáší na univerzitách po celém světě, vedl semináře pro OECD i pro mnohé české firmy a instituce. Je autorem několika bestsellerů. Vystoupí s přednáškou nazvanou Civilizace: sedm zákonů. Kolaps měn a civilizací neznamená konec“.

„Dnešní svět se nachází na rozhraní a je třeba hledat prostředky pro zajištění stability a resilience pro případ náhlé ztráty složitosti systému. Na základě dlouhodobých časových řad se jako nejspolehlivější jeví specifické komodity jako např. zlato, stříbro apod. Nezapomínejme na to, co se dělo před pouhými několika lety v Argentině,“ připomíná profesor Bárta.

Profesor Oldřich Rejnuš působí na Fakultě podnikatelské VUT v Brně a na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity, kde v současnosti přednáší předměty Finanční trhy a Obchodování cenných papírů a komodit.

Je autorem mnoha vědeckých a odborných článků, publikací a učebnic, přičemž v poslední době se zvláště intenzivně zabývá soudobým vývojem světového finančního systému s ohledem na vznik novodobých jak ekonomických, tak i společenských rizik. Rejnuš vystoupí s prezentací na téma „Jak dlouho bude ještě existovat společná evropská měna?“

Je-li potlačeno tržní fungování úrokových sazeb, nemůže fungovat hospodářský cyklus. A nefunguje-li princip hospodářského cyklu, nemůže docházet k periodické očistě ekonomického systému, a tudíž nemůže fungovat ani tržní ekonomika, bez čehož nemůže být fungování ekonomiky efektivní,“ říká profesor Rejnuš

Vyšehradské fórum 2017 proběhne v úterý 17. října od 18:00 v Kongresovém centru Praha. Veřejnosti přináší srozumitelné a objektivní informace o aktuálních ekonomických tématech a možnostech investic v podání předních odborníků. Nebude chybět ani závěrečná diskuze s posluchači a autogramiáda knih obou přednášejících. Vyšehradské fórum pořádá Golden Gate CZ.

Další informace získáte na webu Vyšehradského fóra.

Show More

Související články