Blogy a názoryTOP

ANKETA: Invaze psích výkalů? Pražané volají po tvrdých trestech

Jen co začne jarní tání, připomíná Praha minové pole. Všude plno psích výkalů. Ale co s tím? Jak by se obyvatelé hlavního města vypořádali s nezodpovědnými majiteli psů? To jsme zjišťovali na našem Facebooku. Řešení? Pořádná pokuta!

Nečistými chodníky jsou podle naší ankety znechuceny hlavně maminky, kterým do psích exkrementů šlapou a občas jim do nich padají i děti. Nepříjemné situace ale řeší i vozíčkáři, kteří se musí dotýkat kol – případné najetí do psí hromádky je pro ně velkou komplikací.

Není tedy divu, že Pražané volají po represivnějších opatřeních. Nejčastěji zmiňovaným nápadem, jak situaci řešit, jsou tak vyšší pokuty.

„Oni by si to majitelé rozmysleli, kdyby za neuklizený výkal zaplatili třeba tisíc korun,“ domnívá se jedna z přispěvatelek. Podle mnohých Pražanů by si měli na nevychované páníčky posvítit hlavně městští strážníci. „Pes za hromádku nijak nemůže, zodpovědný je vždy majitel. Pokud své povinnosti nedodržuje, tak ať dostane lekci a platí,“ myslí si Pražané. A co jestli se prohřešek opakuje? Takového pejskaře by lidé nahnali do ulici v oranžové vestě, aby musel uklidit celé okolí a více si vážil pořádku.

Nepouštějte pejsky všude, navyšte poplatky

Samozřejmě, že nikdo nezpochybňuje, že je velká část majitelů slušná a po svých pejscích uklidí. Čivavy, jezevčíci nebo třeba ovčáci jsou navíc dokonalí parťáci a zpříjemňují život jak rodinám, tak třeba i starším lidem, kteří v nich mají spřízněnou duši. Přesto obyvatelé hlavního města uvažují, zda není na místě omezit počet míst, kam mají psi vstup. V současné době jsou totiž oplocená spíše hřiště, kam se vypouští děti – a ani tam se leckterý pejskař neštítí svého mazlíka nechat vyvenčit. Není dobrý nápad vyhradit několik ohrazených kousků zeleně pro psy, zatímco trávníky a hřiště by sloužily spíše pro dětské hry?

Mezi další náměty patří také plošné navýšení poplatků. „Pokud po svých miláčcích lidé sami neuklízí a chceme zároveň čisté město, pak by měly do ulic vyrazit různé úklidové služby a třeba přes noc výkaly posbírat. A protože nezodpovědnost majitelů bude Prahu něco stát, bude logické a férové navýšit poplatky za každého pejska,“ navrhuje diskutér.

Více košů a sáčků na výkaly v ulicích

„Já bydlím kousek od školky, mám velkého psa a pravidelně koš přetéká a pytlíky zmizí za den. Pak trvá tak týden, někdy i déle, než koš vůbec odvezou a pytlíky doplní,“ upozorňuje na Facebooku Milujeme Prahu přispěvatel Petr.

I podle mnoha dalších Pražanů je řešením dát do ulic více míst, kde si lze pytlíky na úklid exkrementů nabrat. Sáčky je navíc nutné pravidelně a co nejčastěji doplňovat, stejně jako následně vyvážet koše, ve kterých výkaly končí.

Hlavní zodpovědnost ale vždy bude na pejskařích – pokud si mazlíčka pořídili, učinili tak s vědomím, že po něm ve městě musí uklízet, a to i za cenu toho, že by pytlíky na výkaly museli kupovat z vlastního. Pokud budou na své povinnosti dbát, bude Praha čistší město a i na pobíhající psy budou obyvatelé hned hledět přívětivěji.

Show More

Související články