Akce v PrazeTOP

Galerii Sokol na Praze 1 otevírá výstava fotografií Jana Jirkovského

V rámci otevírání Tyršova domu veřejnosti a vize Tyršův dům 2030 se slavnostně probudila k životu nová GALERIE SOKOL. Jako první je ve vestibulu sídla České obce sokolské instalována výstava fotografií Jana Jirkovského. Fotky ze série Ve stavu beztíže si zájemci zdarma prohlédnou od 16. ledna do konce dubna.

Foto: Jan Jirkovský

„Naplňujeme představy našeho zakladatele Miroslava Tyrše a v moderním hávu udržujeme i kulturní ráz sokolství. Zároveň všem zpříjemníme příchod do Tyršova domu za sportovními, kulturními či jinými aktivitami,“ říká Hana Moučková, starostka České obce sokolské (ČOS).

„Jsem rád, že sestra starostka a předsednictvo souhlasilo s oživením sokolské pasáže a můžeme prostřednictvím pravidelných vystav ukázat, že Sokol není jen sport a pohyb, ale také umění,“ uvádí ředitel kanceláře ČOS Marek Tesař a předseda znovuobnovené sokolské Umělecké rady ČOS.

Jirkovského soubor fotek je ideální zahajovací výstavou galerie. Je velmi propracovaný, kompaktní a vyvážený. Uznávaný dokumentární fotograf ve svých černobílých fotografiích přibližuje atmosféru pražských sokoloven a ukazuje sounáležitost ke kolektivu a radost z pohybu.

„Fotoseriál Jana Jirkovského přesně vystihuje Sokol, jeho rozmanitost, a to nejen generační, ale i sportovní, ale především jeho sociální rozměr komunitní pospolitosti,“ dodává Tesař, který je spolu s kritikem výtvarného umění a spisovatelem Petrem Volfem kurátorem výstavy.

Foto: ČOS/Markéta Navrátilová

Na třiceti fotografiích Jirkovský zachytil například judo, cvičení všestrannosti, skoky na trampolíně, moderní gymnastiku a další sportovní aktivity. Snímky pořídil ve Vršovicích, Hodkovičkách, na Kampě, na Vinohradech a v Libni, kde svoji sérii začínal. „Hned po první návštěvě jsem byl doslova uhranutý,“ vzpomíná Jirkovský.

Fotografa oslnila skvělá atmosféra při cvičení. Viděl, že v sokolovně nejde jen o sport jako takový, ale i o přátelství a setkávání lidí několika generací. „Sokol je naprosto výjimečný. Je opravdu úžasné sledovat, jak všechny spojuje radost z pohybu,“ říká fotograf oceněný i na Czech Press Photo.

Fotografie Jirkovského v Galerii Sokol vystřídá od května téma aktuální. Ve vitrínách se objeví výstava k nadcházejícímu XVII. všesokolskému sletu, který se uskuteční 30. června až 5. července v Praze.

Foto: Jan Jirkovský
Show More

Související články