TOP

Krize s bydlením v Praze trvá, je třeba stavět nové byty

To, co v Praze poslední čtyři roky prováděla Rada pod taktovkou Adriany Krnáčové, je masakr bytového fondu. Předvedla fatální neschopnost zrychlit stavební řízení, vydala množství protiřečících si předpisů a vyhlášek. Kde jsou startovací byty pro mladé, kde jsou domy s pečovatelskou službou pro seniory? Absolutní deficit bytové výstavby navíc výrazně zhoršily kroky České národní banky, která zpřísněním hypoték odřízla desetitisíce Pražanů od dostupného bydlení. Krok očekávaný, na který se opět paní Krnáčová a spol. nestačili připravit. Respektive o tom ani nepřemýšleli.

To všechno teď bude potřeba napravit. Z Prahy se stalo město, kde každý musí sáhnout velmi hluboko do kapsy, aby zaplatil to, co je považováno za základní potřebu – bydlení. Obrovská poptávka po bydlení a nízká nabídka vytváří situaci, kdy lidé s povzdechem akceptují vysoký nájem, protože jsou rádi, že vůbec mají kde složit hlavu. Bydlení musí být dostupné. Když to nezvládli zařídit politici, kteří makali především na tom, aby nevynechali jednou politickou hádku, je třeba vsadit na politiky, kteří nové byty postaví. Je třeba zvednout ruku pro výstavbu startovacích bytů pro mladé rodiny, pro důstojné bydlení pro seniory.

Jak toho docílit? Podpořit kroky vedoucí k výraznému zjednodušení a zrychlení povolovacích procesů v bytové výstavbě, a tím zastavit růst cen nemovitostí v Praze. Město by mělo budovat i nájemní pražské byty. Důležité je také zjednodušit výstavbu v rozvojových oblastech Prahy, kde pak konečně může vznikat nové bydlení. Vysoké ceny za bydlení si mnoho lidí nemůže dovolit. Pokud chtějí bydlet důstojně, musí Prahu opustit a sehnat si byty či domy za její hranicí. Často až ve Středočeském kraji. Ovšem to s sebou nese další potíž – lidé musejí dojíždět za prací. To znamená, že se každé ráno vyhrnou do aut a zaplní veškeré příjezdové cesty do hlavního města. Můžeme pro ně sice budovat parkoviště a žalezniční spojení, ale nejdůležitější je řešit primární příčinu. A to jsou vysoké ceny za bydlení. Je třeba stavět nové byty!

Show More

Související články