KulturaPražské novotyTOP

ZOO Praha pomůže umělá inteligence, stalo se členem Asociace AI

Zoologická zahrada hl. m. Prahy (Zoo Praha) se stala nejnovějším členem České asociace umělé inteligence (ČAUI). Toto partnerství otevírá cestu zavádění AI do různých částí provozu zoologické zahrady.

Společně s odborníky z ČAUI bude Zoo Praha realizovat pilotní projekty s cílem objevovat a testovat, jak může umělá inteligence zjednodušit péči o zvířata, podpořit záchranu ohrožených živočišných druhů a optimalizovat provoz. Cílem je využít moderní AI technologie k vytvoření ještě lepších podmínek pro zvířata i návštěvníky.

Zajímavostí je, že to není poprvé, kdy Zoo Praha přichází do kontaktu s umělou inteligencí. Již na začátku roku 2023 představila máslový popcorn „značky Binturong“. Jeho popis stejně jako obrázek na etiketě tehdy vygenerovala právě umělá inteligence.

„Potenciál umělé inteligence v provozu zoologických zahrad je opravdu velký. Rádi budeme inspirací a jsme připraveni prostřednictvím ČAUI sdílet naše zkušenosti,“ říká ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Obě organizace se již pustily do práce a přípravy prvních projektů, které se zaměří na možné zpracování dostupných dat a školení zaměstnanců. O výsledcích bude ČAUI průběžně informovat prostřednictvím svých webových stránek a sociálních sítí.

„Pražská zoo je nejen pro mě dokonalým příkladem moderní instituce, která vytváří pro chované živočichy ty nejlepší podmínky. Jsem přesvědčen o tom, že na umělou inteligenci čeká uvnitř výběhů i mimo ně celá řada zajímavých výzev, které budeme společně s našimi členy a partnery řešit,“ přibližuje spolupráci Lukáš Benzl, ředitel ČAUI.

Novým členem je také Penta Hospitals CZ

Dalším členem asociace se stala skupina Penta Hospitals CZ, která do ní vstoupila jako první poskytovatel zdravotní péče. ČAUI zformovala počátkem letošního roku pracovní skupinu AI ve zdravotnictví, prostřednictvím které propojuje svět umělé inteligence s oblastí zdravotní péče a zajišťování veřejného zdraví. Spolupráce s Penta Hospitals CZ umožní využít potenciál AI k dalšímu zlepšování kvality a efektivity péče o pacienty.

„Spolupráce umožňuje výměnu znalostí s cílem ještě lépe sloužit pacientům a efektivněji reagovat na výzvy českého zdravotnictví. Věříme, že umělá inteligence je jedním z klíčových prvků budoucího rozvoje zdravotní péče v České republice,“ uvedl ředitel asociace Lukáš Benzl.

Penta Hospitals CZ je částí nadnárodního holdingu Penta Hospitals International, který provozuje ve střední Evropě více než 30 nemocnic a 40 ambulantních zařízení. „Věříme, že AI nástroje nám pomohou v celé řadě oblastí s cílem zvýšit kvalitu poskytované péče, bezpečnosti a v neposlední řadě její dostupnosti. Společně s asociací se zasadíme nejen o technickou aplikaci, ale i právní rámec a společenský kodex pro AI ve zdravotnictví,” doplnil AI Project Manager Penta Hospitals CZ Josef Martinkovič.

Show More

Související články