Pražské novoty

Skončí turistické pasti? Plete se bič na nepoctivé směnárny

Jedna z velkých ostud Prahy se možná brzy dočká svého konce. Vláda se věnuje návrhu zákona, který by měl ztížit podnikání nepoctivým směnárnám, které nabízí turistům velmi nevýhodné kurzy. Cizinci získají více času na to, aby si svou chybu uvědomili a mohli pro ně nevýhodnou směnu řešit.

Ital, Brit, Rus, Američan nebo třeba Japonec. Slyšeli o tom, jak je Praha nádherná a plná zajímavé architektury, úzkých uliček, památek, dobrého jídla a kvalitního piva. A tak se to vyrazili ověřit na vlastní oči. Město samotné je sice nezklamalo, ale šok přišel ve chvíli, kdy přišel čas vyměnit své eura, dolary či rubly za naše české koruny.

V těch nejvytíženějších místech Prahy fungují směnárny, které turistům nabízí neuvěřitelné kurzy. Cizinec obdrží za své euro dokonce jen 15 korun nebo musí za směnu zaplatit vysoké poplatky. Na svou chybu přijde třeba až ve chvíli, kdy ho na to upozorní český známý – a to už je pozdě.

„Podvodné směnárny jsou ostuda Prahy. Pokud někam sami vyrazíme jako cestovatelé, čekáme, že tamní autority dohlédnou na to, aby se turistům neděly tak očividné křivdy. Pokud se lidé budou cítit podvedeně, nejenže se už nevrátí, ale ještě si postěžují svým přátelům, kteří se Praze také vyhnou,“ myslí si Karel Fischer, lídr hnutí Pro Prahu.

A změna, zdá se, přichází. Vláda schválila návrh zákona, který umožňuje lidem, kteří si uvědomí, že se směnou nebylo vše v pořádku, od smlouvy odstoupit. Na každém kurzovním lístku, který turista obdrží, je už teď uveden čas, kdy byla směna provedena. Nyní bude mít cizinec dvě hodiny na to, aby si kurz ověřil a směnu reklamoval! Výše částky je sice omezena na 1 000 eur, ale to běžnému návštěvníkovi města zcela jistě stačí.

 

Show More

Související články