Pražské novoty

Pražská firma jako první u nás nabízí investice do tokenizovaných realit

Česká společnost InvestBay začala jako první na českém trhu nabízet investice do nemovitostí prostřednictvím tokenů. Investoři z řad fyzických osob i firem mohou do podílů na nemovitostech vložit částky od 500 eur. S podíly pak mohou dále obchodovat.

„Tento typ investice je vhodný pro diverzifikaci portfolia nemovitostmi. Úspory požírá inflace a lidé chtějí stále investovat do nemovitostí. Kvůli jejich vysokým cenám a nedostupným hypotékám ale nemají dostatek financí na nákup celého bytu nebo domu, proto je ideální formou nákup pouze části nemovitosti prostřednictvím tokenů,“ říká zakladatel a generální ředitel InvestBay Daniel Rajnoch.

Výnos bude individuální podle konkrétní nemovitosti a bude se podle Rajnocha pohybovat zhruba mezi šesti a deseti procenty.

Nakoupit jde jen část nemovitostí pomocí tokenů

InvestBay bude nakupovat perspektivní nemovitosti, které rozdělí na části, a ty se jako tokeny zapíší do blockchainu. Zpočátku se chce soustředit na rekreační a rezidenční nemovitosti v ČR, například v oblíbené lokalitě Lipno nebo na pražském Proseku. V portfoliu má připravené nemovitosti k investicím ve výši okolo 50 milionů korun.

“Jakmile chcete podíl na výnosu firmy, nemusíte ji vlastnit celou. Se stejnou filozofií přistupujeme i k nemovitostem. Naším cílem bylo vytvořit produkt, který by byl stejný jako byste si kupovali celou nemovitost, jen jsme to chtěli umožnit od menší částky. Každý se tak bude moci podílet na výnosech a získá možnost být vlastníkem nemovitostí, aniž by měl starosti s jejich servisováním,“ dodává Rajnoch. Výhodou podle něj je, že investor vždy ví, do jaké konkrétní nemovitosti investuje. Navíc si ji pak může za výhodnějších podmínek sám pronajmout.

Jediní v Česku, v zahraničí je to trend

Investor si jednoduše vybere, do jaké nemovitosti chce investovat, zaplatí bankovním převodem a podíly jsou jeho. S tokeny pak v budoucnu může na sekundárním trhu obchodovat, což znamená zachování vysoké likvidity investice. Každá investice je zajištěna pomocí zápisu v katastru a advokátní kanceláře v roli zástavního agenta. Investoři mají s nemovitostí spojena hlasovací práva a mohou se podílet na rozhodování o hlavním otázkách jejího fungování.

InvestBay je zatím jediná firma v Česku, která investice do realitních tokenů nabízí. V Evropě a USA již existují desítky firem, které na podobném modelu fungují. I když má InvestBay počáteční ambici etablovat se na českém trhu, do budoucna počítá s expanzí i do dalších zemí.

 

Show More

Související články