Blogy a názory

Zlato klesá kvůli dolaru, říká manažer pražských Golden Gate

Za propadem ceny zlata v posledních týdnech je především posilování amerického dolaru v důsledku zvyšování úrokových sazeb v USA. Zlato od začátku roku zlevnilo o tři procenta na dnešních 1907 USD, tedy asi 42.100 Kč, za unci, což odpovídá 31,1 gramu, uvedl manažer Golden Gate Pavel Řihák.

„Za poklesem ceny zlata v posledních týdnech stojí posilování amerického dolaru a očekávání trhů, že americká centrální banka Fed ponechá po svém posledním zasedání úrokové sazby na současných hodnotách po delší dobu,“ řekl Pavel Řihák. Cena zlata od posledního červencového zasedání Fed klesla v dolarech o 3,5 procenta. Pro české investory byl podle něj díky oslabení koruny pokles o 1,5 procenta.

„Od začátku května se cena jedné unce zlata propadla o 160 dolarů a aktuálně tak atakuje psychologickou hranici 1900 dolarů. Na této úrovni byla cena zlata naposledy na přelomu června a července. Ač by cenám zlata měla přát aktuální nejistota kolem kondice globální ekonomiky, opak je pravdou. Cena zlata skáče, jak píská americký dolar. A právě ten v posledních týdnech opět výrazně posiluje,“ uvedl analytik Purple Trading Petr Lajsek.

Vysoké úrokové sazby jsou pro cenu zlata nepříznivé, protože prohlubují nevýhodu žlutého kovu proti investicím přinášejícím úroky, jako jsou například dluhopisy.

Americký dolar také podle Lejska posiluje kvůli nejistotě ohledně dalšího nastavení měnové politiky v USA. Poukázal na to, že úrokové sazby v USA vzrostly za posledních 17 měsíců jedenáctkrát. Do konce roku podle něj hrozí ještě jedno zvýšení úrokových sazeb. Producentská inflace za červenec a retailové tržby ukázaly na další inflační tlaky v americké ekonomice, míní.

Ač je úroveň 1900 USD za troyskou unci velmi silnou psychologickou rezistencí, při dalším posilování dolaru se může zlato propadnout ještě níže, odhadl Lajsek. Vyloučit tak podle něj nelze ani přiblížení k minimům z března, která byla kolem 1800 dolarů. Prohlášení zástupců americké centrální banky zatím spíše nahrávají dalšímu zvýšení úrokových sazeb, naopak trh navýšení již neočekává, řekl analytik. Právě tento kontrast působí na posilování dolaru, podotkl.

Pro zlato aktuálně nehovoří ani žádné zásadní makroekonomické důvody. Slabý výkon čínské ekonomiky může snížit poptávku po špercích. Výrazně výše by cenám zlata mohla podle Lajska pomoci asi jen eskalace situace mezi Ukrajinou a Ruskem, případně další pokus o převrat v Rusku. Čas zlata však podle analytika může přijít příští rok. Pokud by USA čekalo delší období stagflace, tedy vyšší inflace s nulovým ekonomickým růstem, může zlato dosáhnout i na historický rekord, uvedl. V dobách ekonomické nejistoty může být právě zlato jedním z nejlepších aktiv, uzavřel analytik.

 

Show More

Související články