Blogy a názoryNezařazenéTOP

Českou fotovoltaickou elektrárnu řídí umělá inteligence

Česká technologická firma SOMI vstoupila na trh s unikátním systémem fotovoltaické elektrárny, kterou jako jedinou na světě řídí umělá inteligence. Díky chytrému algoritmu, který se učí energetické návyky budovy (výrobní podnik, kanceláře, bytový dům, rodinný dům), mohou uživatelé výrazně ušetřit. SOMI během posledních dvou měsíců uzavřela zakázky za více než 250 miliónů korun, největší kontrakt je na elektrárnu za více než 100 miliónů.

Systém je sám schopný na základě všech získaných dat určit, v jaké časy se vyplatí přebytečnou energii prodávat do sítě. Stejně tak určí, kdy je naopak výhodné nakupovat a ukládat energii do baterií pro pozdější užití během dne.

„Solární elektrárna s umělou inteligencí je unikátní nejen na českém, ale i na světovém trhu. Ostatní společnosti nabízí pouze instalaci panelů a zapojení. Kromě úspory za energii umožňuje domácnosti nebo firmě i vydělávat, což znamená zkrácení návratnosti investice u domácností zhruba o dva roky na v průměru pět let. U firem se zkrátí návratnost až na 3 roky. Přitom cena je srovnatelná s běžně dodávanými fotovoltaikami,“ říká výkonný ředitel společnosti SOMI Martin Branný.

Nakupuje, když je cena nejnižší

Inteligentní fotovoltaická elektrárna nevyužívá pouze energii získanou ze slunečních paprsků. Umí také chytře nakupovat a dobíjet baterie z elektrické sítě ve chvíli, kdy je cena energie nejnižší, a naopak prodávat zpět do sítě přebytečnou energii v době, kdy je cena na spotovém trhu nejvýš.

Díky tomuto řešení je vysoce účinná i v zimních měsících nebo v noci, kdy slunce nesvítí. Navíc na základě informací z meteostanic umí předpovídat osvit panelů v dané lokalitě a tím i efektivitu fotovoltaiky. Systém také pozitivně působí na energetickou distribuční síť, kterou pomáhá vyrovnávat, a nedochází tak k přetížením.

Životnost baterie až 25 let

Systém zahrnuje solární panely, hybridní fotovoltaický měnič a baterii. Je řízený zcela autonomně s využitím umělé inteligence.

SOMI v současnosti instaluje kolem deseti elektráren týdně. Její produkty využívají velké firmy, energeticky náročné výrobní závody, velké výrobní haly, shopping centra, sklárny, pekárny, ale například i rodinné domy nebo společenství vlastníků jednotek.

Díky aktivnímu využívání bezpečné kapacity baterie se prodlužuje její životnost na 20-25 let. Výrobce poskytuje desetiletou záruku na pokles výkonu pod 80 procent.

Společnost SOMI je ryze česká technologická firma, která kombinuje využití solární energie
s umělou inteligencí. Na trh vstoupila v loňském roce. Navrhla si vlastní fotovoltaiku, střídače
a další komponenty, které se vyrábí na zakázku. Unikátní je její patentově chráněné řešení řízení fotovoltaiky umělou inteligencí, jejíž algoritmus sama naprogramovala. Systém v reálném čase reaguje na aktuální situaci na spotovém trhu s elektřinou, meteorologickou předpověď
a energetické potřeby a zvyky domácnosti nebo podniku a podle toho inteligentně řídí prodeje
a nákupy elektřiny. Díky tomu dokáže maximálně využít nejvyšší možný potenciál fotovoltaiky a výrazně zkrátit dobu návratnosti do jejího pořízení.

Zákazníkům dokáže instalovat fotovoltaiku v průměru do šestačtyřiceti dnů.

Za společností stojí programátor umělé inteligence Martin Branný, hlavním investorem a architektem byznys konceptu je miliardář David Beran.

 

Show More

Související články