NezařazenéTOP

Majitel Vitany Orkla snížil uhlíkovou stopu o 55 procent, investoval desítky milionů

Společnost Orkla Foods Česko a Slovensko, mezi jejíž hlavní značky patří Vitana a Hamé, snížila v závodě v Byšicích uhlíkovou stopu při výrobě o 55 procent. Od roku 2014 firma investovala do environmentálních aktivit v České republice již několik desítek milionů korun.

Firma se také zaměřuje na uhlíkovou stopu u svých výrobků, úsporu energií, snížení spotřeby vody a recyklaci obalů. Orkla letos v červenci podepsala Kodex chování EU v oblasti boje proti změnám klimatu jako jedna z prvních potravinářských firem na světě.

„Závod v Byšicích, kde vyrábíme polévky, se zaměřuje na snižování uhlíkové stopy od roku 2014. Za pět let se zde podařilo snížit uhlíkovou stopu při výrobě o 55 procent. V loňském roce jsme představili logo Výrobek šetrný k planetě, který informuje spotřebitele o nízké uhlíkové stopě našich polévek. Dále také hledáme řešení pro ekologičtější obaly a nižší spotřebu vody a energií,“ říká Magdaléna Šodorová z oddělení marketingu Orkla Foods Česko a Slovensko.

V nedávno zveřejněné zprávě Governance Group byla skupina Orkla zařazena mezi nejlepší firmy kótované na burze v Oslu, které poskytují informace o řešení problémů souvisejících s ochranou životního prostředí. Orkla je jedna z deseti společností, které zveřejňují data podle environmentálních cílů EU.

Sedm cílů pro potravinářský sektor

Kodex chování EU stanovuje sedm cílů k dosažení udržitelné výroby v potravinářském sektoru. Patří mezi ně například zdravé a udržitelné stravování, efektivní využívání zdrojů a snižování potravinářského odpadu pro dosažení klimatické neutrality, odpovědný přístup k nákupu nebo udržitelná výroba. V souladu s tím si Orkla stanovila své vlastní cíle v oblasti udržitelnosti, které chce dosáhnout do roku 2025.

„Plánujeme být lídrem při prosazování udržitelnosti v rozvoji potravinářského sektoru. Stanovili jsme si závazek plnit Kodex chování EU,“ uvedl prezident a generální ředitel skupiny Orkla Jaan Ivar Semlitsch.

Orkla je přední dodavatel značkového spotřebního zboží a koncepčních řešení v oblasti potravin, drogistického zboží a pekárenství ve Skandinávii, v Pobaltí, na vybraných trzích ve střední Evropě a v Indii. V České republice do skupiny patří výrobci Vitana a Hamé.  Společnost je kótována na burze v Oslu, kde se nachází i její centrála. Skupina Orkla měla v roce 2020 obrat 47,1 miliardy norských korun a má více než 21 000 zaměstnanců.

Show More

Související články