Pražské novotyTOP

OBRAZEM: Chceme tu park!, křičí na Letné Veletržní ulice

Sice jasně, ale tak trochu do prázdna vyznívá sprejem vyvedený nápis „Chceme tu park!“ na plotě staveniště Obchodního centra Letná ve Veletržní ulici.

První fáze má být dokončena již letos. Celkově se počítá s plochou 48 000 m² a 500 parkovacími místy.

Takže nějaký výkřik „Chceme tu park!“ jde už poněkud stranou. Ale neměl by. Ten pocit, že v Praze se nedá hnout, zaparkovat, dýchat, a že obchodních domů je zde už opravdu hodně, by neměl být odbyt mávnutím ruky, že vývoj a výstavbu nelze zastavit.

Vizualizace obchodního centra Letná ve Veletržní ulici

Pravda, Letná je zelená celkem dost, ale na druhou stranu například termo mapy, ukazující dlouhodobý vývoj teplot v městské zástavbě, odhalují právě v Holešovicích razantní vzestup teplot za posledních deset let. A je jasné proč: kvůli výstavbě. Takže, Praho 7, vyroste zde obchodní centrum, to je hezké, ale čím to developer a městská část vykompenzují co se volného prostoru týče?

Výstavbě nezabránil ani starosta Prahy 7 Jan Čižinský (KDU-ČSL), který bydlí v domě hned naproti. Brzy tak přijde o pěkný výhled na Stromovku a Výstaviště.

Vizualizace obchodního centra Letná ve Veletržní ulici

V médiích se Čižinský vyjádřil, že zvolený projekt je alespoň kompromisní, bude v něm více zeleně a více zapadne do původní výstavby. Jedno je jisté, výhled-nevýhled. Hodnota okolních bytů, včetně pana starosty, půjde i díky blízkosti obchoďáku pěkně nahoru.

A to o to tu jde. Praha se zahušťuje, developeři nemají kde stavět nové byty, kanceláře a obchoďáky, a tak je každý volný plácek dobrý. A jak napovídají vizualizace projektu společnosti Lordship, tohle není mezi projekty žádný prcek.

Vizualizace obchodního centra Letná ve Veletržní ulici

Je to hezké, že společnost LORDSHIP ESTATES získala několik ocenění za stavby, které realizovala. „Mezi nejúspěšnější projekty patří například Jungmannova plaza, Domy Heroldovy sady a Obchodní dům Petrov. Pro Karlovy Vary pokračuje vývoj urbanistické studie nového rezidenčního, komerčního a rekreačního centra,“ uvádí na svých stránkách.

Hezké pro architekty, ale v dnešní době by developeři měli veřejnému prostoru dávat více, než je zastavovat proluky a těžit z vysokých nájmů.

Podoba staveniště na začátku roku 2018
Show More

Související články