Pražské novoty

OBRAZEM: Pohádková zastávka uprostřed ošklivosti. Všimli jste si jí?

Veřejný prostor v Praze je mimo Staré Město a Hradčany pořád většinou šedivý, zaprášený, přecpaný auty a unavenými lidmi. Třeba Smíchovské nádraží. Vytlučené, pomočené chodníky, zevlující drogově závislí, reklamy, ošklivost a šeď. O to více potěší tramvajová zastávka do centra. Všimli jste si jí už?

Možná to většina spěchajících cestujících přehlédla, ale zděné lavičky jsou vyzdobené mozaikou ztvárňující květiny. Na ocelových sloupech zastávky je to jeden pestrobarevný květ nad druhým. To opravdu není běžný standard pražských zastávek.

Musíte však zvednout hlavu od špinavého asfaltu nebo od mobilu. Na první pohled by člověk ani neřekl, že květy nejsou ze skla, ale ze dna PET lahví. Drobnost. Jasně: máslo levnější nebude. Ale krásná drobnost, která potěší možná více než již poněkud inflační smajlíci a srdíčka v mobilu.

A kdo to tady vlastně tak hezky udělal? Žáci Střední průmyslové školy dopravní Praha 5 a Střední odborné školy Jarov. Zde se činí, aby řemesla nevyhynula, i když už to tak pomalu vypadá. V Česku je například kolem 15 tisíc malířů, ale uživilo by se jich tu dvakrát tolik. Poslední ročník absolvuje jen kolem 100 učňů ročně.

„Zájem o obor malíř/lakýrník v posledních deseti letech stagnuje a v porovnání s předrevolučním obdobím počty studentů tohoto oboru razantně klesly. Na počátku 90. let totiž začala kampaň, která vyzývala mladé lidi ke studiu maturitních oborů a následnému studiu vysokých škol, což mělo zásadní vliv na dramatický pokles zájemců o studium odborných škol a zavírání některých oborů,“ vysvětlil ředitel Střední odborné školy Jarov Miloslav Janeček.

Show More

Související články