Kultura

Nová mince Golden Gate přispěje na ochranu ptactva

Společnost Golden Gate vydává již šestou stříbrnou minci ze série České hory. Mince je věnována nejvyššímu bodu Žďárských vrchů Devět skal. Z každé prodané mince přispěje Golden Gate 50 korun na ochranu ptačích hnízd a stromů na Vysočině pod záštitou České společnosti ornitologické.

Cena mince je 2 390 Kč. Skalní komplex Devět skal je s nadmořskou výškou 836 metrů druhým nejvyšším vrcholem celé Českomoravské vrchoviny a představuje jednu z nejkrásnějších tuzemských přírodních památek. Design mince doplňuje největší evropská sova výr velký.

Mince je ražena z ryzího stříbra o hmotnosti 1 oz (31,1 g) v nejvyšší kvalitě proof. Náklad této ražby mincí činí pouze 3000 kusů. Mince Devět skal doplňuje pět předchozích mincí, které zobrazují Sněžku, Plechý, Lysou horu, Bukovec a Klínovec.

Razila ji australská mincovna

O ražbu se postarala australská mincovna The Coin Company, která se řadí ke špičce svého oboru. Mince je legálním platidlem tichomořského ostrova Niue patřícího pod Nový Zéland a její nominální hodnota jsou dva novozélandské dolary (NZD).

Lícové straně však již nedominuje tradiční portrét královny Alžběty II. jako u předchozích mincí ze série, ale heraldický znak ostrova Nuie Coat of arms, což zvyšuje sběratelskou hodnotu mince. Znak představuje jedinečnost ostrova Niue a jeho odlišnost od Nového Zélandu, zejména kulturou, historií a geografickou polohou.

Vyniknou nejjemnější detaily designu

Pole mince je vysoce leštěno a reliéf je matnější, což vytváří zajímavý a luxusní efekt. Formy pro ražbu proof jsou upravovány ručně a proces ražení probíhá pomaleji než u standardní kvality.

Díky tomu vyniknou nejjemnější detaily designu. Součástí mince je luxusní dárkové balení. Mince je uložena v dřevěné etuji a zabalena do papírové krabičky s motivem mince.

Skalní komplex Devět skal charakterizují obrovské balvany, které vznikly během poslední doby ledové, kdy se zde nacházela oblast pokrytá ledovcem. Voda a ledovcové eroze následně vytvořily tyto impozantní skály.

V popředí mince je zobrazen výr velký, největší tuzemská a evropská sova. Může dorůstat délky až 70 cm, s rozpětím křídel přesahujícím 1,5 metru.

Show More

Související články