Akce v PrazeBlogy a názoryKultura

Rodí se nová rasa, předpověděl ekonom Sedláček na pražských CreativeTalks

Lidstvo stojí na prahu vytvoření nové rasy strojové inteligence a zároveň na začátku nové éry vytvoření paralelního světa internetu a metaversa. To s sebou přináší zvýšení kvality života, ale také potlačení individuality, uvedl v rámci diskuse CreativeTalks ekonom Tomáš Sedláček.

Metaversum představuje různé virtuální světy, ve kterých dochází k sociálnímu propojení. Tuto novou „realitu“ vizionáři označují jako budoucí internet. Ten se bude prolínat s reálným světem pomocí virtuální reality, brýlí, klasického internetového rozhraní, nebo příštích nových technologií. „Meta“ znamená nadřazené ostatním světům, „verzum“ je pak vesmír, či rovnou „metavesmír“.

CreativeTalks pořádané českou společností Creative Dock se zúčastnili technologičtí a ekonomičtí guruové z různých oblastí. Například švýcarská inovátorka Linda Armbruster, expert na byznysový foresighting Tobias Heger, matematik a kandidát na prezidenta Karel Janeček a odbornice na umělou inteligenci Dita Malečková. Celý záznam najdete zde

Nová rasa je další evoluční úroveň

Podle účastníků diskuse by se lidé neměli nové rasy strojové inteligence bát, ale přijmout ji jako další evoluční stupeň. Malečková upozornila na to, že podle jejích zkušeností s nejnovějšími modely umělé inteligence je strojová inteligence už dnes neuvěřitelně mentálně plastická.

„Možná se měníme na prostorové výpočty, na nějaké virtuální prostředí, kde můžeme pohybovat se svými avatary,“ podotkla.

„Budeme více propojeni a současně víc osamoceni“

Podle Janečka lidé budou moci díky technologiím využívat mnohem více vědomostí a znalostí, ale měli by si zachovat vědomí své individuality a jedinečnosti. Armbrusterová dodala, že cítí posun nové přicházející technologie především v úrovni sdílení zážitků. „Budeme více propojeni a současně víc osamoceni,“ podotkla.

Podle Sedláčka může být ale přechod na některé nové technologie z ekonomického pohledu sporný. Například dnešní model webu označovaný 2.0 považuje za geniální v oblasti monetizace a financování.

Klade si proto otázku, kdo bude chtít na budoucím „metaverzním“ webu 3.0 za všechno platit penězi, když dnes má spoustu věcí zdarma, respektive výměnou za osobní údaje.

Web 2.0 také podle něj dovedl téměř k dokonalosti jednoduchost, kdy na něm dokáží vytvářet obsah i malé děti. Stejně tak u vytváření tzv. metaversa, se Heger domnívá, že investoři spíše věří samotné firmě Meta než vzniku nějakého virtuálního paralelního 3D světa.

„Metaverse bude vyžadovat obrovské množství energie. Nestane se náš fyzický svět jen baterií pro náš virtuální život?“ zeptala se Malečková.

Z akce vzniklo NFT jako předpověď do budoucnosti

„Mohli bychom z tohoto pořadu udělat NFT a otevřít ho po 30 letech a podívat se, jak jsme si s naší předpovědí vedli,“ prohlásil na závěr Tomáš Sedláček. A tak se také stalo, Creative Dock z celého záznamu udělal NFT. Návod, jak na to, najdete na zde.

Show More

Související články