NezařazenéPražské novotyTOP

Přípravy na zimu: na co nesmí pražští řidiči zapomenout?

V posledních dnech jsme si mohli užívat skoro letní teploty. Jenže nyní už do Prahy dorazilo sychravo a mlhy, předzvěst zimy.Tak pozor, ať nás nezaskočí propad teplot! Nastal nejvyšší čas připravit auto na zimu. Už brzy totiž budeme každý den čelit nízkým teplotám, prudkému dešti, mlze, blátu a později i mrazu, sněhu a soli. Co tedy dělat, aby nás zima nezaskočila?

Přezutí na zimní pneumatiky sice v patrnosti vedeme, ovšem je třeba dělat i další opatření. „Zatímco oblečení můžeme změnit ze dne na den, u aut si změna vyžádá více času. Je dobré začít hned, aby nás ochlazení nezaskočilo. Auto si totiž na podzim žádá specifickou péči,“ řekl nám odborník značky Sheron Tomáš Skopový

 

Mít čisté přední sklo je základ
„Můžeme mít kamery i systém varování, ovšem klíčové je vždy to, abychom měli dobrý výhled. Právě proto pečujme o přední sklo, které nikdy nesmí zakrývat námraza či sníh,“ radí Skopový. Je tedy nutné zvolit kvalitní a účinnou směs do ostřikovačů. V nabídce jsou i moderní nano směsi, které zacelují mikrootvory na skle a díky tomu snižují přilnavost čelního skla – na něm se poté neusazují nečistoty.

 

Rozmrazovač zámků se stále hodí
Nepříjemné ranní překvapení, kdy se nedaří auto otevřít, vyřeší drobná pomůcka, kterou schováme v jakékoliv kapse či tašce. Rozmrazovač zámků nedovolí, abychom bezradně stáli před autem a přijeli pozdě do práce.

 

Pokud nemá řidič dostatečný výhled, je nebezpečný sobě i svému okolí!

Zkontrolujme kapaliny a nepoužívejme letní směsi
Ochlazení klepe na dveře a je tedy nejvyšší čas přizpůsobit mu i používané chemikálie. Letní ostřikovače proto vyměňme za přechodové kapaliny se zámrzností do –5 stupňů. Pokud si chceme být naprosto jistí, přejděme rovnou na zimní ostřikovače, které nám garantují, že budou fungovat i v hlubokých mrazech.

 

Chraňme lak
Na kvalitu a vzhled laku našeho auta má během léta i podzimu vliv létající hmyz. Než naneseme ochranný lak, smyjte jeho zbytky odstraňovačem hmyzu, auto celé umyjte a následně pastou zakryjte různé drobné škrábance a nedostatky. Není na škodu použít také autoleštěnku.

 

Nezapomínejte na pryže
„Lidé myslí na ochranu skel, laku či kol, ovšem často zapomínají na pryže a plasty, které jsou přitom pro auto důležité a je třeba se jim také věnovat,“ připomíná Skopový. V zimě se totiž často stává, že přimrznou těsnění u dveří a kufru. Zde se výborně osvědčí prostředek pro ošetření pryže a plastů, kterým bychom měli potřít všechny ohrožené části.

 

Ať nás nepřekvapí autobaterie
Nízké teploty se mohou nepříjemně podepsat na stavu autobaterie. Nikdo nestojí o to, stát ráno bezmocně před autem, které nechce nastartovat. „Hodnota nabití by se měla pohybovat mezi 50-100 procenty, pak máme dostatečnou rezervu. S tím se ale nespokojme, a pokud chceme mít jistotu, že se neobjeví problémy, napojme autobaterii alespoň dvakrát za zimu na dobíjecí zařízení,“ upozornil odborník ze Sheronu.

 

Majitelé aut si během mrazů často musí přivstat.

 

S řetězy vyjedeme všechno
Tou pravou výzvou je samozřejmě led a vrstva sněhu. Ano, v Praze se nám asi nestane, že bychom museli zdolávat závěje. Ale určitě si tu a tam uděláme výlet za lyžovačkou či jen jedeme za návštěvou na Vysočinu. Aby naše auto nestávkovalo, a bezpečně jsme se dopravili na místo, pomohou kvalitní sněhové řetězy.

 

A něco pro řidiče
Ráno vstáváme do tmy, a když odpoledne sedáme do auta, stmívá se. To klade tím větší nároky na pozornost. Je tedy dobré se něčím povzbudit a nabrousit smysly – například dobrou kávou nebo zeleným čajem. Aby nápoj vydržel dlouho teplý, připravme si ho nebo nechme nalít do kvalitního bambusového kelímku. Je znovupoužitelný, takže navíc budeme ekologičtí.

 

Show More

Související články