Akce v Praze

Kdo je opravdový král zvířat? Zjistěte to v Pražské zoo

Není snadné tuhle otázku vyřešit. Kdo je skutečný vládce všech zvířat? To je přece jasné, volají jedni. Podívejte se na lva, vždyť mu sama příroda dala korunu v podobě překrásné husté hřívy. Kdepak lev, odmítají druzí. Takový slon by ho přece lehce zašlápl. Právě tento ohromný tlustokožec je pravým pánem divočiny! Jakkoliv asi spor jen tak nerozlousknete, s oběma druhy zvířat se můžete blíže seznámit v Pražské zoo. Zahrada 12. srpna pořádá Mezinárodní den slonů a lvů.

Lvy i slony najdete jak v Africe, tak v Asii. Pražská zoologická zahrada je v obou případech domovem indických druhů, které jsou ohroženy lidskou činností. Velkou hrozbou je pro ně pytláctví i úbytek životního prostoru.

Sloní stádo utěšeně roste

Zatímco dřív byste slony našli na nevelkém písečném plácku v dolní části zoo, nyní obývají velký moderní komplex, kde je nemůže ohrozit povodeň. A zvířata ohromný přírodní prostor oceňují – s oblibou se koupou v hlubokých jezírkách, drbou se o balvany a odpočívají na svěží trávě. Spokojenost prozrazují i přírůstky do stáda. V Praze už se narodila tři slůňata, přičemž dvě tu byla i počata. Na jejich dovádění se můžete těšit stejně jako na ukázku toho, jak těžké předměty takový slon zvládne uzvednout.

Vzácné kočky jsou v Praze jako doma

Když zoo oznámila své plány, byla to velká senzace – transport vzácných indických lvů, navíc jedinců, kteří nejsou příbuzní se zvířaty, které chovají ostatní evropské zoo! Uplynul nějaký čas a fešák Jamvan i krasavice Suchi a Ginni jsou v hlavním městě republiky jako doma. Najdete je v pavilonu šelem. A držte jim pěsti, aby se smečka rozrostla – lvíčata by byla velmi cenným příspěvkem pro záchranu druhu. Královských koček totiž v přírodě zbývá jen asi pět set…

 

V Pražské zoo se narodila už tři slůňata

 

Show More

Související články