Pražské novotyTOP

OBRAZEM: Monstra na Václaváku měla rozproudit diskusi o jeho podobě

Václavské náměstí od 12. září do 10. října 2017 zaplavily monstra a příšery. Sochy, dráty, apel, provokace, kulturní vyjádření – záleží zkrátka na úhlu pohledu. Podle názvu projektu je to VáclavART. Však také jednu z opravdu příšerných modrých instalací (viz. hlavní snímek) autorka nazvala The Biggest monster.

Příšery na Václaváku
Příšery na Václaváku

Podle stránek VáclavART se jedná o „umělecký projekt, jehož cílem je uvést zajímavé umění do veřejného prostoru, oživit ho, provokovat a přinést nové impulsy do diskuse o budoucí podobě Václavského náměstí.“ Výstavu pořádalo Sdružení Nového Města pražského, z.s. a vznikla za podpory Městské části Praha 1.

V tom spěchu možná někomu „sochy“ unikly pozornosti, a tak se v klidu svého mobilu nebo tabletu zadívejte na naši fotogalerii. Už tam totiž tyto instalace nejsou, ale je pravděpodobné, že se v obdobné podobě brzy vrátí.

Monstra a Národní muzeum

Naslouchali jsme celý měsíc reakcím návštěvníků Prahy i místních a názory se značně liší od „fantastické, zajímavé“ až po „hrůza“, tedy pokud nepočítáme neutrální a všude přítomnou lhostejnost „je mi to jedno, nebo nevím“.

A nejen monstra, ale také odhalené ženy….

A jak byste si vy představovaly podobu Václavského náměstí? Pište na Milujeme Prahu! Přikládáme snímky z Václaváku, nad nímž ční také jeřáby Metrostavu a Hochtiefu opravující Národní muzeum, a které nejsou součástí uměleckých výjevů, i když, kdo ví.

Show More

Související články