Co v Praze milujemeGastroPražské novoty

Pivovarský dům v Praze opět funguje a už čepuje vlastní pivo

Pražskou restauraci Pivovarský dům v Ječné ulici letos v polovině roku převzala skupina Benedict group. Ta již v roce 2021 zachránila končící Pivovarský klub v Karlíně. Dále funguje i minipivovar, který je součástí prostoru restaurace. Jeho provoz zajišťuje Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha.

Místní pivovar obsadil se svými pivy vždy čtyři kohouty, zbývající čtyři piva jsou z Břevnovského klášterního pivovaru. „Zaujmout chceme jak klasické pivaře, tak i návštěvníky, kteří stále vyhledávají nové chuťové zážitky. Ročně zde plánujeme uvařit až 40 různých druhů piva,“ říká spolumajitel a sládek Břevnovského pivovaru Aleš Potěšil, který má minipivovar na starosti.

Pivovarský dům si za 25 let své existence vybudoval dobrou pověst, ať už díky tradiční české kuchyni, tak i tím, že se v místním pivovaru vyučilo mnoho českých i zahraničních sládků. Předchozímu majiteli ale zkomplikovala podnikání pandemie covidu i následný růst cen energií, proto se rozhodl restauraci prodat.

Velká rekonstrukce baru i výlohy

Prostory restaurace prošly po změně vlastníka výraznou obměnou. Zrekonstruována byla celá přední část, bar a skleněné výlohy do Ječné ulice. Ve výlohách se nově nachází „chodník slávy“, na kterém je zvěčněno asi 30 významných osobností, které se výrazně zapsaly do dějin českého pivovarství.

„Investovali jsme i do kuchyně a pivního hospodářství, které jsme přizpůsobili aktuálním trendům,“ uvedl jednatel Pivovarského domu Benedict Martin Herold.

Specialitou je pomalu tažený guláš Benedict

Restaurace klade důraz na synergii české kuchyně a piva. Specialitou je místní pomalu tažený guláš Benedict nebo konfitované kachní stehno se zelím z červené řepy. Restaurace si také peče vlastní chléb a díky tomu se do budoucna nabízí i hlubší spolupráce kuchyně s pivovarem. Ať už využitím pivovarských kvasinek na kynutí chleba nebo sladu jako přísady, či naopak vařením piva z žitného chleba.

Cílem restaurace je nabízet i příležitostní a tematicky zaměřené jídelní menu. Kuchyni má na starosti spolumajitel a šéfkuchař v jedné osobě Ondřej Doleček. Ten ve své profesní kariéře vedl mimo jiné kuchyni v Café Louvre nebo italskou La Corte.

S cílem uspokojit co nejširší spektrum zákazníků byla rovněž navázána spolupráce s vinařstvím Arte Vini, zastoupené someliérem Přemyslem Sovou. Ten vybral osobitá vína výhradně od moravských vinařů. Stejně tak návštěvníci naleznou v nabídce stálé i sezónní řemeslné pálenky vybrané ve spolupráci s Jakubem Gottwaldem z Lihovárek.cz.

Show More

Související články