Pražské novoty

Bydlení v Praze dále zdražuje. Kvůli cizincům a bezpečnosti

Ceny nových nemovitostí podle mínění velkých developerů v následujícím roste porostou o zhruba dalších pět procent, ukázal nejnovější průzkum mezi nimi. A to za posledních pět let máme za sebou zhruba čtyřicetiprocentní růst. Poptávku táhnou i cizinci nebo lidé s původem ze zahraničí.

„Každý pátý nový byt v Praze kupuje cizinec,“ uvádí zpráva ke studii zpracovaná analytickou společností CEEC Research ve spolupráci se KPMG Česká republika.

I když se o tom moc nemluví a nedělají se k tomu výzkumy, ten fakt je totiž do očí bijící: Praha začíná v moderní Evropě vyčnívat coby bezpečná metropole. Nestřílejí zde naštěstí (nezakřikněme to) šílenci, nenajíždějí auty a nebodají do lidí islámští teroristé. Obecná závažná kriminalita klesá. A byty jsou zde pořád levnější, než třeba v Londýně nebo Mnichově, přitom obchodů i práce v nadnárodních společnostech je dost.

Zhruba 60 procent kupujících podle odhadů kupuje nemovitosti v Praze v hotovosti, nikoliv na hypotéku, jako většina Čechů. I ti, kteří mají platy kolem čtyřiceti padesáti tisíc měsíčně si totiž většinou musejí vzít mnohamiliónovou hypotéku. Stále se také zvyšuje podíl bytů kupovaných v Praze na investici, kde o zvýšení hovoří sedm z deseti (69 procent) ředitelů developerských společností.

Jak ale na druhou stranu říkají někteří finančníci, třeba Vladimír Brůna ze společnosti Golden Gate CZ, kupují se jako o život velmi předražené byty a domy za levné hypotéky, to však v delším čase nemusí být zrovna ta nejlepší investice.

Nejatraktivnější pro novou výstavbu je Praha 5, 9, 8

Za nejatraktivnější pražskou lokalitu pro nový rezidenční development považují developeři Prahu 5, zajímavé jsou pro ně i oblasti Prahy 9 a Prahy 8. Nejméně zajímavá je pro developerské firmy oblast Prahy 1 (má jen 11 procent). Logicky: v památkové městské zóně se jen těžko získávají povolení.

„V Praze brzdí výstavbu nových bytů zejména problémy s byrokracií a schvalováním nových staveb. To ve finále vede k nižší nabídce a při stále rostoucí poptávce pouze k další eskalaci růstu cen“, uvádí Jiří Vacek ředitel analytické společnosti CEEC Research. „Zatímco ještě v polovině roku 2015 si mohli zájemci o nové bydlení v Praze vybírat ze sedmi tisíc bytů, loni počet bytů v cenících developerů klesl na 4 616 a letos se nabídka propadla dokonce na pouhých 3065 dostupných bytů,“ tvrdí Evžen Korec, generální ředitel Ekospolu.

Ne všechno je zlato co se třpytí

Zastavuje se kde, jaká proluka, i pole na okrajích metropole. Nové, i menší projekty se najdou přímo u silnic, třeba pod Strakonickou; například v domě, kde kolem nejsou chodníky, jen sklad tržnice, ale byty se zde stejně prodávají. za pět a více miliónů. Nutno také poukázat na projekty, které drhnou. Už druhým rokem se třeba marně prodávají byty v nově postaveném domě v Komořanech u konečné autobusů. O byty s nepříliš vysokým standardem, které například ve variantě 2+1 stojí bezmála pět miliónů korun, plus 300 tisíc korun, není zájem, i když z televizních reportáží o bytech v Praze může divák nabýt dojmu, že lidé kupují obratem všechno.

Show More

Související články