KulturaPražské novoty

Památkáři převezmou Invalidovnu. Chtějí do ní investovat miliardu

Národní památkový ústav (NPÚ) převezme v pátek 19. května do své správy karlínskou Invalidovnu. Rozsáhlý a dlouhodobě nevyužívaný barokní komplex doposud spravoval Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. V pondělí to sdělil mluvčí úřadu Radek Ležatka.

Památkáři budovu dostanou skoro dva roky poté, co se stát neúspěšně pokusil památku prodat. Do oprav chtějí investovat zhruba miliardu korun. Svůj zájem objekt rekonstruovat a následně využívat pro potřeby své i veřejnosti NPÚ deklaruje od dražby v srpnu 2016, v níž se zájemce o objekt nenašel. Budova, která se od té doby stala národní kulturní památkou, se nabízela za téměř 640 milionů korun.

Investiční záměr památkářů na opravu počítá s přibližně miliardovými náklady. Jako jednu z významných investičních akcí zmiňuje rekonstrukci Invalidovny i programové prohlášení vznikající vlády ANO a ČSSD. NPÚ by v objektu chtěl ve spolupráci s ministerstvem kultury provozovat vzdělávací centrum. Sídlit by v něm měl také Pražský filharmonický sbor a další příspěvkové organizace zřizované ministerstvem kultury.

Kromě samotného zpřístupnění památky NPÚ navrhuje, aby v Invalidovně měly výstavní prostory některé státem zřizované galerie či muzea. Mohly by tak být vystaveny i sbírky, které jsou dnes uložené v depozitářích kvůli nedostatku prostor.

Donedávna v budově působil Vojenský ústřední archiv, který se v roce 2015 přestěhoval do objektu v areálu kasáren v Praze-Ruzyni. Ministerstvo obrany pak převedlo Invalidovnu na základě usnesení vlády na ÚZSVM. Od ministerstva obrany budovu převzal před třemi lety Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), který v červnu 2016 vyhlásil výběrové řízení na její prodej. Proti tomu ale vystoupila skupina akademiků a historiků i hlavní město Praha, s nabídkou převzít areál přišel NPÚ. Do tendru s minimální požadovanou cenou 637,7 milionu korun se nakonec nikdo nepřihlásil.

Oficiální žádost o Invalidovnu předložil NPÚ v polovině srpna 2016, od té doby se vedla jednání o převodu. ÚZSVM vytkl památkářům nedostatky v dokumentaci, kterou předložili ohledně dalšího využití budov, zástupci NPÚ loni v létě řekli, že vše potřebné dodali. Areál mezitím vláda v únoru 2017 zařadila na seznam národních kulturních památek. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) letos v březnu při návštěvě památky řekl, že stát najde zhruba miliardu potřebnou na její rekonstrukci.

Invalidovna je rozsáhlý barokní objekt v pražském Karlíně. V okolí budovy se nachází park Kaizlovy sady. Postavena byla v letech 1731 až 1737 na Špitálském poli, které vlastnil řád křížovníků s červenou hvězdou, na podnět císaře Karla VI. jako útulek pro válečné vysloužilce. Základní kámen byl položen za účasti císaře Karla VI. v srpnu 1732. Vzorem stavitelům byla podobná budova v Paříži. Areál Invalidovny zahrnuje zastavěnou plochu a nádvoří o výměře přes 12.000 metrů čtverečních a zahrady, které mají rozlohu téměř 10.000 metrů čtverečních. Ke známým pamětihodnostem patří například kaple Svatého kříže, empírová kašna nebo odvšivovací kotel.

Plány na stavbu vypracoval slavný stavitel Kilián Ignác Dientzenhofer v roce 1730, základní půdorysná dispozice je od vídeňského architekta Josefa Emanuela Fischera z Erlachu. Pro nedostatek financí se z návrhu realizovala jen devítina. Na vzniku budovy měla zásluhu nadace florentského hraběte Petra Strozziho, který jako voják sám několikrát vyzkoušel bezmoc raněného a který má v objektu sochu.

Invalidovna byla malým, uzavřeným světem, kde vládla vojenská disciplína. Projekt původně počítal s ubytováním 4000 invalidů s rodinami. V dobách nejvyšší obsazenosti tam ale žily zhruba 2000 lidí. K ubytování válečných invalidů budova sloužila do roku 1935. Ve 20. letech minulého století byla celá budova modernizována podle projektu Josefa Vejrycha a Viktora Beneše. Povodně v roce 2002 poničily v Invalidovně velkou část archivu – zatopily na 30.000 kartonů archiválií. Z nich se podařilo zachránit asi 26.000 krabic archiválií.

Areál je oblíbený mezi filmaři, Miloš Forman zde například natáčel některé scény svého úspěšného filmu Amadeus. Z novějších filmů se zde natáčel třeba český snímek s Karlem Rodenem v hlavní roli Hlídač č. 47. Američtí filmaři využili prostory Invalidovny pro svůj akční komiksový film Hellboy.

V Invalidovně také žil a tvořil po návratu z fronty například jeden z nejslavnějších českých fotografů Josef Sudek.

www.nasepraha.cz

Show More

Související články