Akce v PrazePražské novoty

Revoluční ulice by se mohla změnit už v roce 2019

Praha nechá zpracovat architektonickou studii proměny jedné z důležitých pražských ulic – Revoluční. Zadání pro studii, které zpracoval Institut plánování a rozvoje Prahy (IPR Praha), dnes schválila pražská Rada. IPR Praha nyní bude hledat projektanta ve výběrovém řízení.

„Revoluční je frekventovaná ulice jak z hlediska aut, tak z hlediska chodců – denně tu projíždí téměř 10 000 automobilů. Z větší části jde o tranzitní dopravu, která ulici využívá jako dopravní tepnu. Myslím ale, že Revoluční má na víc,“ říká náměstkyně primátorky Petra Kolínská.

Revoluční ulice spojuje náměstí Republiky se Štefánikovým mostem. Vede v místech, kde kdysi stály hradby, oddělující Staré a Nové město Pražské. V okolí je nejen řada veřejných institucí, ale i obchodní domy Kotva a Palladium, které z Revoluční dělají rušnou a živou třídu. Pro chodce je však prostor nepříjemný – ať už kvůli úzkým chodníkům, špatně přístupným tramvajovým zastávkám či špatnému propojení ulice s vltavskou náplavkou.

Koncepční studie bude týkat piazzety před obchodním domem Kotva, Revoluční ulice, předpolím Štefánikova mostu a náplavkami pod Dvořákovým nábřežím a nábřežím Ludvíka Svobody. Ve hře tedy je rozšíření chodníků, zavedení cykloopatření či výsadba stromů. Cílem je především usnadnit pohyb chodcům, kteří by již napříště neměli zakopávat o vysoké obrubníky či kličkovat mezi zábradlím.

Koncepční studie by též měla odpovědět na otázku budoucnosti parčíku u Štefánikova mostu. V posledních měsících se diskutovalo o tom, že by zde mohlo vyrůst tzv. Zlaté vejce. Stavbu galerie prosazovala radnice Prahy 1. Koncepční studie prověří, jak by území mohlo vypadat v případě, že by se město rozhodlo parčík revitalizovat, či parcelu zastavět.

„Revoluční ulice je jedním ze vstupních prostranství Starého města. Zároveň je to ale asi nejméně sympatická ulice Prahy 1, zejména pro pěší, což se odráží v tom, že tudy nechodí turisté. Koncepční změna této lokality je tak nezbytná,“ dodává náměstek primátorka a radní pro dopravu Petr Dolínek.

„S tvorbou koncepčních studií již máme velkou zkušenost. Osvědčily se jako vhodný nástroj při plánování změn ve veřejném prostoru,“ uvedl ředitel IPR Praha Ondřej Boháč. „Podobné studie proměny ulic často zpracovávají naši architekti z IPR, poslední dobou však v zájmu větší pestrosti nápadů vybíráme externí zpracovatele.“

Podle schváleného harmonogramu by koncepční studie měla být hotová a projednaná do května příštího roku. Následovat bude výběr projektanta pro projektovou dokumentaci. Realizace by se mohla odehrát v roce 2019. Náklady spojené s vypracováním studie jsou odhadovány na 650 tisíc korun.

Petra Ďurčíková, Naše Praha

Show More

Související články