Blogy a názory

KOMENTÁŘ: Nový územní plán. Vrátí se Praha do minulého století?

Územní plán Prahy dlouhodobě určuje směr rozvoje a s tím spojené investice. Vznik jeho očekávané, nové varianty provázely bouře na radnici. Radní jednání protahovali a znovu zahajovali, až z toho bylo ouzko.

Platný územní plán je deformován stovkami změn, nicméně funguje, a ještě dlouho musí. Pokud se vůbec podaří vypořádat se s očekávanou horou připomínek, ke schvalování dokumentu v Zastupitelstvu by mohlo dojít koncem roku 2022.

Termín nejen vzdálený, ale vzhledem k dikci stavebního zákona i šibeniční. Pokud by totiž nebyl schválen a vydán, Praha by se ve stavebních řízeních dostala do 60. let minulého století. Platnost by totiž pozbyl i územní plán současný.

Nepřehledný a zmatečný

V těchto dnech je tedy prezentován návrh nového územního plánu nazývaného metropolitní. Doporučuji všem nahlédnout na tento materiál, který je obrovsky rozsáhlý, s několikasetstránkovým textem, přesto nejednoznačný, velmi těžce pochopitelný, nepřehledný a zmatečný.

Navíc, ne vždy je v souladu s platnými dokumentacemi a zákony. Můžeme tedy předpokládat připomínky státní správy. A v tomto kole jsou velmi podstatné i zásadní připomínky městských částí.

Rovněž občané a soukromé subjekty mají možnost plán připomínkovat. Pak bude následovat kolo druhé, tedy veřejné projednání, kde bude představen upravený návrh. Termín je 27. června až 26. července 2018. Potom už to můžeme připomínkovat leda tak v hospodě u piva.

Světlana Kubíková, expertka Hnutí Pro Prahu v oblasti veřejné správy

Show More

Související články