Blogy a názoryPražské novotyTOP

Glosa: Jak zpovykaní Pražáci stáli primátorku krk

To, o čem se nejen v hlavním městě republiky dlouho šeptalo, se stává skutečností – ať už volby dopadnou jakkoliv, Prahu nejpozději od podzimu nepovede Adriana Krnáčová. V souvislosti s primátorkou se mluvilo hned o několika skandálech a neschopnosti řešit problémy, které trápí hlavní město. Osudným se jí stal až její proslulý ostrý jazyk – když se Krnáčová opřela do obyvatelů Prahy a označila je za zpovykané kvůli jejich kritice městské dopravy, byla to poslední kapka.

Nalijme si čistého vína – pokud rozkopete půlku Prahy, naštvaní lidé ráno stojí v kolonách, ve kterých uváznou nejen auta, ale i MHD, není moc šťastné označit nespokojence za zpovykané. Jistě, v jiných metropolích jsou možná problémy ještě větší a silnice zasekanější, ale lidé spíš touží po tom, aby se přibližovali pozitivním vzorům.

Utěšovat se tím, že ano, může být i hůř, není dobrý nápad. Takto zacházet s voliči, kteří už za pár měsíců rozhodnou o obsazení klíčových postů, jednoduše musí politikovi zlomit vaz. A tak prostořeká Adriana Krnáčová oznámila médiím, že se její role primátorky (alespoň prozatím) končí.

Jaký je vlastně účet, který měla voličům původně skládat?

Není to veselé čtení. Ano, v metropoli se musí opravovat a občas je nutné nějakou ulici uzavřít, aby zda bylo možné pracovat. Jenže v Praze se často postupuje nekoncepčně, jedna výluka navazuje na druhou a opravy komplikují lidem život více, než by bylo nutné.

Praha nechává problémy vyhnívat – neřeší potíže průběžně, ale nechává je dojít až do nejzazší fáze. Nepečuje. Své o tom vědí lidé, kteří byli zvyklí přestupovat na Budějovické. Část přestupního uzlu dlouhodobě chátrala. A postup Prahy? Zavřít, oplotit – stav je přece kritický. Z místa, kterým denně procházely tisíce chodců, je najednou skoro životu nebezpečná lokalita.

Mosty padají. A zase – nepečuje se, neprobíhá průběžná údržba, která je sice nutná, ale nepřináší přímé politické body, protože není tolik vidět.

Staví se, nestaví? Nikdo neví – protože jsou neustálé hádky kolem územních plánů, není jasné, kde v Praze stavět byty. Ceny za koupi či pronájem těch stávajících se tím pádem šplhají do oblak.

Debilové a idioti. Něco se paní primátorce nelíbí? Pak neváhá vytasit ostrá slova. Podobných nelichotivých nálepek se dočkali nejen pracovníci stavebních firem, ale také novináři, se kterými by primátorka měla udržovat dobré vztahy.

Kolují zvěsti, že další kariéra Krnáčové směřuje do diplomacie. Doufejme, že bude mít schopného tiskového mluvčí, který ji uřídí – jinak by nám za nějakého toho „debila“ taky mohli vyhlásit válku.

Show More

Související články