Pražské novoty

Oprava Národního muzea za dvě miliardy potrvá ještě rok

Rekonstrukce Národního muzea má skončit 28. října 2018 otevřením výstavy ke 100 letům vzniku Československa. Opravuje se od roku 2015. Teď je ale všude ještě staveniště, pracují tam restaurátoři, elektrikáři, zedníci, památkáři a spousta dalších specialistů.

Ze 2,34 miliardy korun, které má oprava stát, muzeum proinvestovalo přes 600 milionů korun. „Výstava k výročí republiky bude zpřístupněna v dolní části historické budovy, opravy zcela ustanou v polovině roku 2019,“ upozornil ředitel muzea Michal Lukeš.

Muzeum už připravuje nové expozice, které budou myslet i na ty nejmenší návštěvníky. Vybráni jsou už tvůrci části přírodovědecké,  v brzké době  pak budou známi i odborníci, kteří zpracují část historickou. Ředitelka Národního památkového ústavu (NPÚ) Naděžda Goryczková připomněla, že opravy historické budovy jsou nejrozsáhlejší obnovou památky v dějinách moderní české ochrany památek.

„Je to pro památkáře velmi komplikované, protože musí udělat kompromis mezi  památkovou hodnotou budovy a požadavky na moderní vybavení muzea tak, aby bylo skutečně moderní paměťovou institucí,“ uvedla Naděžda Goryczková. V archivech NPÚ se našly i plány muzea a díky nim se odhalila řada detailů, například i to, že byla kupole Pantheonu zlacená. Muzeum nebylo původně vytápěné,  temperovalo se pomocí průduchů, ktré byly ale ve 20. letech minulého století Pozoruhodné také je, že ne vše, co se v muzeu tváří jako mramor, kámen skutečně jde.  Někdy byly na méně exponovaných mistech byl využit umělý kámen (základem je sádra, mramorová drť a barviva), a někde dokonce jen  malba, ktrá kámen imituje a je pokrytá šelakem. Vstupní sloupoví je ale  skutečný kvalitní mramor opět doplněný umělým kamenem.Laik to v podstatě ale nepozná. „I tehdy se šetřilo,“ komentoval to  jeden z nejkvalifikovanějších odborníků NPÚ Pavel Jerie, který odhalil řadu detailů stavby právě v dobových dokumentech.

Po otevření se mohou návštěvníci těšit například na letní kavárnu s úchvatným výhledem na Prahu na střeše muzea, uvnitř pak bude návštěvnické centrum s pokladnou i kavárnou a prodejem různých publikací a předmětů, které bude volně přístupné.

Zdroj: NašePraha.cz

Show More

Související články