Pražské novotyTOP

OBRAZEM: Na nejdražším pozemku v Praze vyrostl novodobý palác. Opět skleněný

Na nejdražším pozemku v Praze vyrostl novodobý Palác Národní. V polovině října se otevřel. Budova se nachází na rohu Národní a Mikulandské ulice na pozemku, který byl prodán za rekordní sumu 184 milionů korun. Však také kanceláře se zde pronajímají za 20 až 30 EUR za metr na měsíc. Za stometrové kanceláře tak třeba právníci a poradci zaplatí kolem 80 tisíc korun měsíčně.

Národní, Krychle

Palác není rozhodně jedinou skleněnou krychlí. Developeři honí v Praze kanceláře jako diví. Loni postavili „pouze“ 50 000 m2 kancelářských ploch, letos dokončí dalších 175 000 m2 nových ploch. Přesto je volných kanceláří nedostatek. Zhruba 60 procent z nich je pronajata ještě před dokončením výstavby.

Palác Narodní, podkrovní prostory Schonkirchovského paláce

„Poptávka po lepších kancelářích dál neuvěřitelně roste, aktuálně se v Praze pronajalo cca 120.000 m2 v dosud nedostavěných objektech. Jde o kanceláře kategorie A, které nabízí například centrální vzduchotechniku s monitoringem výše CO2 či chladící trámy, které dávají vyšší standard pohody pracovního prostředí,“ říká Radek Procházka, vedoucí partner společnosti Prochazka & Partners.

Praha se rozpaluje

Jen ale aby Praha nebyla za chvíli jen samé sklo, beton a klimatizace uvnitř. Zatím se málo pamatuje na zelené střechy a obrostlé stěny. Přitom podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) z dosluhující vlády má resort vypsané dotace na to, aby investoři realizovali zelené střechy, které zadržují vláhu a zabraňují tomu, aby se dům tolik rozpaloval. Můžeme si o tom zase napsat v létě, až v ulicích bude padesát stupňů i více. Vždyť také termomapy ukazují, že nejen v centru Prahy stoupla teplota v létě i o více než pět stupňů za posledních deset let.

Palác Národní, kancelářské prostory v 8. podlaží

V Praze-Horních Počernicích, kde se vybudovaly největší sklady v ČR, je v létě jako na poušti, protože slunce rozpaluje plechové obří budovy, které i v noci sálají teplem. Například letošní srpnové dny, když jste třeba z Černošic u Berounky večer přejeli do Prahy na Letnou, tak zde bylo i o sedm stupňů více.

Developerská výstavba bytu a kanceláří v Holešovicích
Show More

Související články