Pražské novotyTOP

Pasáž na Budějovické padá lidem na hlavu. Tak ji zavřeli

Jakkoliv je středem mediálního zájmu bitka o chátrající Libeňský most, velké a nepříjemné problémy řeší i lidé, kteří byli denně zvyklí přestupovat na stanici metra Budějovická. Dilema „opravit nebo zbourat“ totiž Praha řeší i v případě místní pasáže.

A stejně jako je tomu u mostu přes Vltavu, i zde se jedná o dlouhodobé zanedbání stavby, které vyústilo v rozhodnutí celé místo z hodiny na hodinu neprůchodně uzavřít. Lidé, kteří ráno spěchají do práce nebo míří k zastávce autobusů, tak musí problematické místo komplikovaně obcházet. Pražané, poraďte si!

 

Jak je možné, že se stavby v Praze dostávají do takového stavu?

 

Jižní vestibul byl důležité transitní místo – znamenalo pohodlný přístup na úřady, přestup na autobusy a v neposlední řadě se z něj chodilo na polikliniku i do místních obchodů. Teď je uzavřen. A nikdo neví, na jak dlouho. 90 tisíc lidí, kteří zde každý den nastupují či vystupují z metra, si musí najít jiné cesty nebo alespoň vyrazit s velkým předstihem, protože je čeká nedobrovolná vycházka. Na jediném přístupu do metra navíc nejsou pojízdné schody. Pro maminky s kočárky či seniory to není moc příjemná vyhlídka, naštěstí mají alespoň výtah. Nebo spíš minivýtah.

Zatím to nepadá, tak to neřešíme

Vyvstávají tedy zásadní otázky, které by si měl položit každý obyvatel Prahy, a především každý místní volič – jak je možné, že se ve městě tak důležité části infrastruktury průběžně neudržují? Proč se v poslední době objevuje tolik staveb, jejichž stav je natolik tristní, že se uvažuje buď o náročné a velmi drahé rekonstrukci, nebo rovnou o zbourání?

Úlohou politiků je být dobrý hospodář a o věci se starat. Od svých předchůdců i voličů dostali město do správy ne proto, aby se jim rozpadalo pod rukama, ale aby ho předali svým následovníkům v pořádku, nebo dokonce v lepším stavu. Jenže údržba není tak dobře viditelná a nepřináší politické body – na rozdíl od slavnostního přestřihování pásek u otevírání zbrusu nových projektů před objektivy novinářů. Přesto je nedílnou součástí práce našich zástupců města. Práce, kterou dělají špatně.

 

Uzavření je komplikace pro cestující i pro místní podnikatele.

 

Opravíme. Nebo ne, vlastně budeme bourat

A poslední vývoj ukazuje, že město stále vůbec nemá jasno v tom, jak situaci řešit. Ačkoliv bylo na tristní stav stavby několik let upozorňováno, nepodniklo žádné konkrétní kroky k řešení. Navíc každou chvíli přichází rozporuplné zprávy. Zatímco město týdny hovořilo o pouhé opravě, která vestibul uzavře na několik měsíců, nyní už obrací a zdá se, že pasáž půjde k zemi celá. To pravděpodobně znamená, že se provizorium prodlouží a přestup bude ještě komplikovanější.

Příklad pasáže na Budějovické je další ukázkou toho, že současné vedení města je všechno, jen ne dobrý hospodář, který udržuje infrastrukturu a stavby v dobrém stavu. Nebylo by konečně na čase začít v Praze řešit problémy včas a věnovat se údržbě?

Show More

Související články