Akce v PrazeTOP

Telemedicínská výstava na Pankráci představí exoskelet, který rozpohybuje hendikepované

LIFMAT 2022 je interaktivní dvoudenní konference, na které si zájemci o vědu a techniku mohou vyzkoušet unikátní telemedicínské technologie. Akci hostí Cubex centrum na Pankráci a 9. září umožní vstup široké veřejnosti. Fanoušci IT inovací mohou například otestovat exoskelet, zacvičit si ve virtuální realitě nebo na vlastní kůži zkusit, co umí nositelná elektronika

Ve čtvrtek 8. září je konference určená pro doktory a odborníky. Podrobný program naleznou v odkazu https://lifmat.cz/program/. V pátek 9. září, se pak dveře Cubex centra otevřou veřejnosti, která si může nejzajímavější technologické vychytávky otestovat za asistence odborníků. Fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT, která akci zaštiťuje, na ní například představí nositelná zařízení pro měření fyziologických funkcí.

Projděte se v exoskeletu

Stánek s inovativním exoskeletem by žádný fanoušek IT technologií neměl přehlédnout.  Je určený pro lidi s částečnou nebo úplnou ztrátou funkce dolních končetin a umožňuje asistenci chůze. Pacienta takový přístroj postaví na nohy a zásadně zkvalitní jeho psychiku i průběh léčby.

S LIFMAT Passem vás změříme od A do Z

Zájemci si mohou na výstavě vyzkoušet nositelnou elektroniku, produkty distanční péče, umělé inteligence i virtuální reality. Otestovat mohou prsten, který měří kontinuálně tep, saturaci kyslíkem i kvalitu spánku, nebo si nechat za asistence sestřičky změřit další vitální hodnoty. K vidění budou také různé modely hodinek či fitness náramků.

„Chceme lidem ukázat, že telemedicína má obrovský potenciál stát se každodenní součástí dne a vstup do ní je snadný. Při příchodu dostane návštěvník speciální LIFMAT Pass, do kterého bude u označených stánků sbírat údaje o svém zdraví. Změřit si může vitální funkce jako EKG, krevní tlak, hladinu cukru v krvi, tělesný tuk a další parametry. Vše si prohlédne i elektronicky přes účet na stránkách www.lifmat.cz. Ten bude automaticky založen a zájemce zde najde digitální záznam absolvovaných měření,“ popisuje obezitolog, docent Martin Matoulek, který působí jako tělovýchovný lékař na 1. lékařské fakultě UK a ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.

Obezitologie bude přitom vedle kardiologie, diabetologie, psychologie a rehabilitace jedním z hlavních témat výstavy. K dispozici budou lidem na konzultace také nutriční specialisté.

Virtuální realita pomáhá v rehabilitaci

Malé zázraky v rehabilitaci – tak by se dala nazvat inovativní myšlenka, která využívá virtuální realitu v rámci fyzioterapeutických cvičení. Pacient díky prostředí, které vytvoří nasazením brýlí, zapomene na okolní svět a hranice své hybnosti dokáže posunout o značný rozdíl.

Na stáncích budou na dotazy návštěvníků odpovídat také instruktoři pohybu a psychologové. Odborníci pomohou v orientaci s monitorováním a ukládáním dat.

Dejte si rande s vědci

Součástí akce bude úspěšný formát speed datingu Na minutku s vědci. „Chceme pomoci mladým, nadějným jednotlivcům či týmům s představením jejich projektů. Umožnit jim nalezení partnerů pro další vývoj projektů a jejich uvedení do praxe,“ říká profesor Prázný, který akci jako člen organizačního týmu spolupořádá.

Vstupenky na výstavu jsou k zakoupení na GoOut: http://lifmat.cz/vystava

Show More

Související články