Pražské novoty

V Praze podniká nejvíc rizikových firem

Nejvíce rizikových firem v ČR podniká v Jihomoravském kraji a Praze. Celkem je krachem ohrožená každá sedmá společnost. Analýzu rozložení rizikovosti a stability firem v jednotlivých krajích zveřejnila poradenská společnost Dun & Bradstreet. V ČR hodnotila téměř 400 000 firem.
U rizikových firem je vyšší pravděpodobnost prodlení plateb při plnění závazků z obchodního styku, možnost budoucího zhoršení finanční situace, vyšší úvěrové riziko i hrozba úpadku.
„Analýza ukázala, že na našem trhu je krachem ohrožena každá sedmá firma. Z regionálního pohledu je rozložení rizikových firem nerovnoměrné. Největší podíl a současně nejvyšší absolutní počet takových firem má sídlo v okolí Brna (20 procent) a v Praze (18,3 procenta), kde je krachem ohrožena zhruba každá pátá společnost. Jen v těchto dvou krajích je podíl rizikových firem nad celorepublikovým průměrem, který je 14,7 procenta,“ uvedla analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová.
S odstupem několika procentních bodů následují firmy ze Zlínského a Plzeňského kraje.
Naopak nejvyšší podíl stabilních společností s vysokou pravděpodobností spolehlivého plnění závazků z obchodního styku, nízkým úvěrovým rizikem a minimální pravděpodobností úpadku má registrovanou adresu v Ústeckém a Královéhradeckém kraji. Jejich podíl na tamní podnikatelské základně je zhruba poloviční.
České podnikatelské prostředí je obecně mnohem opatrnější než před obdobím covidových restrikcí, řekl ČTK projektový manažer společnosti Nafirmy.cz Vít Vavřinec. Podnikatelé si teď podle něj více tvoří finanční a skladové rezervy a umí dobře odhadnout riziko. Stále ale mnoho firem, které mají vyhlášené insolvence nebo exekuce, žádá o úvěr. „Investoři a partneři jsou ale díky zvýšené opatrnosti a nárůstu rizikovosti mnohem více ostražití,“ řekl Vavřinec.
Show More

Související články