Nezařazené

Střední škola z Prahy vyhrála v opravářské bitvě

Projekt Naučíme vás to opravit uspořádal soutěž pro druhé ročníky zapojených škol z Prahy, Hluboké nad Vltavou, Chomutova, Ostravy, Plzně a Třebíče. V teoretické a praktické části se mezi sebou utkaly dvoučlenné týmy středoškoláků. Ti měli za úkol opravit pračku a kávovarVítězný tým ze Střední školy technickohospodářské z Prahy, si odnesl hlavní cenu, tyčový vysavač.

První ročník soutěž hostilo Střední odborné učiliště elektrotechnické z Plzně. U přístrojů byla nasimulovaná stejná závada. Žáci měli za úkol vadu co nejdříve odhalit a zařízení opravit.

„Chybí nám mladá generace, která by byla manuálně zdatná. Potřebujeme se vrátit zpět do situace, kdy děti naučíme praktickým dovednostem. Cením si proto podobných projektů, které poskytují mladým studentům nejen odborné znalosti, ale také praktické zkušenosti,“ říká Vladimír Kroc, náměstek hejtmana pro oblast školství a sportu Plzeňského kraje, který přišel soutěž podpořit.

„Elektrospotřebičů v domácnostech i firmách přibývá. Tlak EU na jejich opravitelnost a držení zásoby náhradních dílů sílí. Spolu s hrozbou přicházející recese a snahou lidí šetřit napříč všemi směry se tento trend projevil ve zvýšené popularitě studijního oboru mezi rodiči i jejich dětmi. Počet přihlášek v našem projektu se v porovnání s loňským rokem zvýšil v průměru o 13 procent,“ říká Radek Hacaperka, generální ředitel APPLiA CZ, který se jako autor projektu soutěže zúčastnil.

Projekt získal podporu také světových výrobců domácích spotřebičů. Firmy žákům během studia pomáhají v praktickém výcviku, poskytují prostory i potřebné spotřebiče pro praxi. Další informace o projektu jsou k dispozici na webu www.naucimevastoopravit.cz, kde si mohou zájemci přečíst důvody, proč se stát opraváři domácích spotřebičů.

 

Show More

Související články