Akce v PrazeTOP

Sympatická Gruzínka z Prahy je novou šéfkou obchodní komory

Do čela Česko-gruzínské obchodní komory se postavila ředitelka klinik estetické medicíny Nino Mchedlidze. V roli prezidentky se bude věnovat rozvíjení česko-gruzínských hospodářských vztahů. 

Mchedlidze se narodila v Tbilisi do rodiny lékařů. Vystudovala medicínu v oboru stomatologie a dorozumí se pěti jazyky včetně češtiny. Jako ředitelka klinik estetické medicíny Mediestetik má s podnikáním na českém a gruzínském trhu více jak desetileté zkušenosti. V soukromém sektoru patří mezinárodní síť Mediestetik s 30 pobočkami mezi největší evropská zdravotnická zařízení zaměřená na estetickou medicínu. Na tuzemském trhu působí 12. rokem, v Gruzii již 25 let.

Česko-gruzínská obchodní komora pomáhá českým firmám a investorům se vstupem na gruzínský trh, organizuje podnikatelské mise, obchodní cesty, prezentuje společnosti a jejich služby, pořádá semináře, přednášky a konference.

Mchedlidze se 25. ledna zúčastnila pražského podnikatelského setkání Business Opportunities in Georgia, pořádaném Hospodářskou komorou ČR ve spolupráci s Velvyslanectvím Gruzie v České republice a Česko-gruzínskou komorou. Hlavním tématem jednání bylo podnikatelské prostředí v Gruzii, ekonomický a investiční potenciál a aktuální obchodní příležitosti.

Jefim Fištejn; Nino Mchedlidze, Prezidentka Česko-gruzínské obchodní komory; Vazha Kiknavelidze, Viceprezident Česko-gruzínské obchodní komory

Obrat obchodní výměny mezi Českou republikou a Gruzií dosáhl v posledních čtyřech letech 361 milionů dolarů, tedy asi 7,8 miliardy Kč. V současnosti se z Gruzie do Česka dováží bio mouka, ořechy, víno, ovocné likéry nebo gruzínský čaj. Export gruzínského vína do ČR se v roce 2021 zvýšil o 227 procent na 148 000 lahví.

Gruzie podle Mchedlidze těží ze své polohy na křižovatce Evropy a Asie. „V posledních 20 letech se díky řadě úspěšných reforem a rychlému rozvoji Gruzie vypracovala mezi nejlepší země pro podnikání na světě. V uplynulých letech vykazovala setrvalý růst hrubého domácího produktu, v roce 2019 HDP stouplo dokonce o 5 procent,“ uvedla Mchedlidze.

Mikheil Khidureli, Ředitel, Enterprise Georgia; Nino Mchedlidze, Prezidentka Česko-gruzínské obchodní komory; Mariam Rakviashvili, Velvyslankyně Gruzie v České republice

Česko mezi roky 2008 a 2018 investovalo v Gruzii 573 milionů dolarů, tedy v přepočtu 12,4 miliardy Kč. Díky řadě dohod umožňuje Gruzie bezcelní přístup na obrovský mezinárodní trh. Dohodu o přidružení s Evropskou unií má země podepsanou už od roku 2014, v roce 2016 podepsala dohodu o volném obchodu také se zeměmi Evropského sdružení volného obchodu.

Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory ČR; Mariam Rakviashvili, Velvyslankyně Gruzie v České republice

 

Show More

Související články